c S

Pahor v DZ poslal predlog za izvolitev Accetta, Jakliča, Kneza in Pavčnika za ustavne sodnike

16.03.2017 07:20 Ljubljana, 15. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je v DZ tudi uradno poslal predlog za izvolitev Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika za ustavne sodnike (kratke biografije). Kandidati izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje, po pogovorih s poslanskimi skupinami pa je mogoče tudi utemeljeno sklepati, da imajo potrebno podporo, je zapisal.

V sporočilu za javnost je Pahor tudi napovedal, da se bodo vsi štirje kandidati za ustavne sodnike v prihodnjih dneh, še pred glasovanjem v DZ, ločeno predstavili javnosti.

Pahor je sicer danes z vodji poslanskih skupin opravil še en krog pogovorov, na katerem je tokrat preverjal podporo še četrtemu kandidatu za ustavnega sodnika, profesorju na pravni fakulteti v Mariboru Rajku Knezu. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po pogovoru pri Pahorju povedala, da predsednik republike ocenjuje, da bodo vsi štirje predlagani kandidati v DZ prejeli ustrezno, "čezkoalicijsko podporo".

V večini poslanskih skupin so danes napovedali, da se bodo o podpori Knezu še pogovorili. Vsaj načelno podporo so mu že napovedali v SDS, zagotovo podporo pa v DeSUS. V SMC se bodo po besedah Kustec Lipicerjeve o podpori še pogovorili, so pa z njim že "intenzivno in uspešno sodelovali pri pripravi gradiva za vpis pravice do pitne vode v ustavo".

Izrecno so podporo vsem štirim kandidatom že odrekli v ZL, kjer so kritični tako do samega postopka izbire novih ustavnih sodnikov, saj da gre za politično trgovino med SMC in SDS, kot tudi Pahorja. Slednjemu v izjavi za javnost očitajo, da je z odločitvijo, da DZ še danes posreduje predloge kandidatov za ustavne sodnike, "aktivno podprl politično trgovino med Cerarjem in Janšo". To bo po njihovem mnenju še dodatno spodkopalo že tako načeto zaupanje v ustavno sodišče.

Po nekaterih napovedih bi lahko DZ o novih ustavnih sodnikih odločal že na marčevski seji, vendar pa je vprašanje, ali je to še mogoče izvesti. Predlog mora namreč obravnavati še mandatno-volilna komisija DZ, ki bo zasedala v četrtek. A te točke, kot je danes povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, na četrtkovo sejo ni več mogoče uvrstiti. Neuradno je zato slišati, da bi lahko bila sklicana nujna seja omenjene komisije, na kateri bi obravnavali Pahorjev predlog. V tem primeru bi lahko DZ o kandidatih za ustavne sodnike odločal že na marčevski seji.