c S

Italija zaostruje kazensko zakonodajo

15.03.2017 14:23 Rim, 15. marca (STA) - Italijanski senat je danes potrdil predlagane spremembe kazenske zakonodaje, ki so sicer močno razburkale vladno koalicijo in zaradi česar je vlada na zakon vezala tudi zaupnico. O reformi, ki bo zaostrila kaznovalno politiko v primeru ropov, kraj in vlomov, mora zdaj glasovati še poslanska zbornica, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Reforma bo uvedla novosti tudi na procesni ravni v kazenskem pravu. Tako se bodo na primer podaljšali zastaralni roki v primeru hudih kaznivih dejanj proti mladoletnim, kot so na primer spolni napadi, trgovanje z ljudmi, zlorabe v družini, spolno izkoriščanje in podobno. Zastaralni roki v tovrstnih primerih bodo začeli teči šele po napolnjenem 18. letu starosti žrtve, ne z datumom, ko je bilo kaznivo dejanje zagrešeno. Otroci namreč pogosto ne spregovorijo o zločinu in zločincu takoj, še posebej, če so zelo majhni.

Ponovno se bodo podaljšali zastaralni roki v primeru deliktov med opravljanjem javne službe oz. ob očitkih korupcije. Ti roki so bili med vladanjem Silvia Berlusconija močno skrajšani, zdaj pa bodo z njihovim podaljšanjem omogočili bolj učinkovito kaznovalno politiko.

Predlagana reforma je po poročanju APA močno razdelila stranke vladne koalicije, zaradi česar je vlada Paola Gentilonija nanjo vezala tudi zaupnico. Na koncu je prenovo kazenske zakonodaje podprlo 156 senatorjev, 121 pa jih je bilo proti. Zdaj je na vrsti še spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica.