c S

EU ne bo dovolila Veliki Britaniji, da jo ustrahuje

15.03.2017 11:42 Bruselj, 15. marca (STA) - EU ne bo dovolila Veliki Britaniji, da jo ustrahuje z grožnjami v povezavi z njenim izstopom, je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. "Ne bomo se pustili ustrahovati z grožnjami. Zagotovim vam lahko, da te preprosto ne bodo delovale," je poudaril.

Tusk je povedal, da se EU pozorno pripravlja na pogajanja z Britanijo, ki se bodo začela po sprožitvi 50. člena lizbonske pogodbe o izstopu. Unija po njegovih besedah želi, da je ta proces konstruktiven in urejen.

"A trditve, ki vse bolj dobivajo obliko groženj, da bi bil noben dogovor dober za Veliko Britanijo in slab za EU, je treba nasloviti. Jasno naj povem, da bi bil scenarij brez dogovora slab za vse, še posebej za Veliko Britanijo," je izpostavil Tusk.

EU si po Tuskovih navedbah želi ločitveni proces, ki bo potekal gladko, in dober okvir za prihodnje odnose z Britanijo. Sam si bo z vsemi močmi prizadeval, da EU in Britanija ostaneta dobri prijateljici, vrata unije bodo za Britance vselej ostala odprta, je še dejal.

Tuskove besede se nanašajo na izjavo britanske premierke Therese May, da je pripravljena pogajanja končati tudi brez dogovora, saj je noben dogovor za Veliko Britanijo boljši kot slab dogovor. Mayeva naj bi ločitveni postopek sprožila do konca meseca.

Po britanskem obvestilu o izstopu morajo voditelji članic unije sprejeti politične smernice za pogajanja. Evropska komisija nato poda priporočila za začetek pogajanj, ki ga morajo članice odobriti in sprejeti mandat za glavnega pogajalca unije o brexitu Michela Barnierja.