c S

Zdravniki danes o zaupnici Čebašek-Travnikovi

15.03.2017 08:23 Ljubljana, 15. marca (STA) - Člani skupščine Zdravniške zbornice Slovenije bodo danes glasovali o zaupnici novi predsednici skupščine Zdenki Čebašek-Travnik. Vzrok za nezadovoljstvo dela zdravništva je dogajanje glede višine plače nove predsednice. A Čebašek-Travnikova meni, da gre za pritiske elit, ki jo želijo umakniti. Seja skupščine bo zaprta za javnost.

Predsednik skupščine Marko Bitenc je za STA pojasnil, da danes ne bodo glasovali o razrešitvi, pač pa o zaupnici Čebašek-Travnikovi.

Takšni so bili tudi predlogi štirih regijskih odborov. Glede na statut namreč lahko skupščina odloča o razrešitvi predsednika zbornice, če deluje v nasprotju s statutom in sklepi skupščine.

Če člani skupščine danes ne bodo izglasovali zaupnice Čebašek-Travnikovi, se bo potem sama odločila, ali bo nadaljevala z delom na zbornici ali pa bo odstopila.

Pri glasovanju o zaupnici je potrebna večina navzočih delegatov. Teh je v skupščini trenutno 88, za sklepčnost pa je potrebna navzočnost polovice delegatov na seji.

Čebašek-Travnikova je bila sicer za novo predsednico zdravniške zbornice izvoljena v drugem krogu volitev 17. januarja. Skupščina zbornice je njen mandat potrdila 13. februarja. A že nekaj dni po imenovanju so jo zapustili trije člani njene ekipe, ki so zapustili izvršilni odbor zbornice. V delu zdravništva je prišlo do ostrih tonov, da Čebašek-Travnikova z zahtevo po takšni plači in pranjem umazanega perila v javnosti krha ugled zdravništva in zbornice v javnosti.

Čebašek-Travnikova poudarja, da na zbornico ni prišla zaradi plače in da do zdaj višina plače predsednika zbornice ni bila problem, čeprav so njeni predhodniki prejemali enako oz. višjo plačo. Skupščinski svet ji je sicer določil plačo pri 8000 evrih bruto mesečno.