c S

V Nemčiji načrtovani novi nastopi turških ministrov

15.03.2017 07:57 Berlin, 14. marca (STA) - Turčija ne glede na napete odnose z nekaterimi evropskimi državami zaradi zborovanj turških predstavnikov pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah v Turčiji načrtuje v Turčiji nove nastope visokih predstavnikov Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Kot danes na spletu poroča časnik Bild, naj bi do konca marca v Nemčiji pripravili najmanj 15 nastopov bivših turških ministrov, poslancev ali vidnih članov AKP v Nemčiji. Trenutno v državi ni nobenega turškega ministra.

Večino predreferendumskih zborovanj naj bi pripravili v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer živi največ nemških Turkov z volilno pravico, Berlinu, Stuttgartu, Hamburgu in Münchnu.

V Posarju so medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedali, da bodo prepovedali vse predvolilne nastope tujih predstavnikov. Kot je danes v Saarbrücknu napovedala ministrska predsednica Posarja Annegret Kramp-Karrenbauer, bo vlada storila vse, da v Posarju prepove tovrstne nastope. "Notranji turški konflikti nimajo kaj iskati v Nemčiji," je dejala po navedbah Bilda.

Na napete odnose Turčije z nekaterimi evropskimi državami se je danes ponovno odzval tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Kot je dejal, Turčija igra vlogo žrtve, da bi tako pridobila podporo za ustavne spremembe med volivci. Navedbe turške strani v minulih dneh na račun Nemčije je označil kot absurdne in brez prave osnove.

Erdogan je namreč v ponedeljek zvečer nemško kanclerko Angelo Merkel obtožil, da podpira terorizem.