c S

Sinn Fein na Severnem Irskem poziva k referendumu o združeni Irski

14.03.2017 09:47 Belfast, 14. marca (STA) - Irska republikanska stranka Sinn Fein je v ponedeljek pozvala k vseirskemu referendumu o ponovni združitvi severnega in južnega dela Irske, potem ko je Škotska naznanila, da bo sprožila postopek za odobritev novega referenduma o neodvisnosti. Podobno kot na Škotskem se je tudi na Severnem Irskem večina volivcev izrekla za obstanek v EU.

Britanska konservativna stranka je na robu tega, da spravi Severno Irsko iz Evropske unije "proti vsem željam ljudi", je dejala vodja Sinn Feina na Severnem Irskem Michelle O'Neill.

"To spodkopava velikonočni mirovni sporazum in vodi v vsiljevanje strožje meje," je dodala O'Neillova. Velikonočni mirovni sporazum iz leta 1998 med drugim določa deljenje oblasti na Severnem Irskem ter odnose z Veliko Britanijo ter Irsko.

Velika Britanija se je lani poleti na referendumu z 52 odstotki odločila, da zapusti EU. Medtem pa je na Severnem Irskem 56 odstotkov glasovalo za obstanek v uniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podobno je bilo na Škotskem, kjer se je 62 odstotka volivcev izreklo za obstanek v EU.

O'Neillova je še dejala, da britanski ministri "ne želijo poslušati večine ljudi in strank na Severu, kot tudi večino strank po celi Irski, ki podpirajo, da bi si Sever izboril poseben status znotraj EU".

"Brexit bi bil za Irsko katastrofa, tako za sever kot jug," je dejala. Po njenem bo negativno vplival na ekonomijo, skupnosti in javne storitve. Zato so se odločili, da je čas za referendum o združeni Irski. Velikonočni mirovni sporazum med drugim dopušča možnost referenduma o združeni Irski.

Možnost referenduma o neodvisnosti pa so omenili tudi valižanski nacionalisti. Če bo Škotska zapustila Veliko Britanijo, naj o tem premisli tudi Wales, je dejala vodja stranke Plaid Cymru Leanne Wood, poročanje valižanskih medijev povzema dpa. Wales se je sicer podobno kot Velika Britanija s tesno večino odločil za izstop Velike Britanije iz EU.

Valižanski premier Carwyn Jones je sicer v odzivu izrazil mnenje, "da so štiri nacije Velike Britanije močnejše skupaj kot posamezno". Wales je tradicionalno utrdba laburistov, vendar je na zadnjih volitvah nacionalistična Plaid Cymru dobila kar 21 odstotkov glasov.