c S

V primeru dečkov v javnost pricurljalo preveč podrobnosti

13.03.2017 07:59 Celje/Velenje, 10. marca (STA) - Celjski tožilci preučujejo ovadbo, podano zoper dva odvetnika, tesno povezana s primerom velenjskih dečkov. Sumijo ju kršitve tajnosti postopkov v zadevah, ki se navezujejo na prizadevanja babice, da bi za vnuka po sodni poti pridobila rejniško pravico.

Gre za primer dečkov iz Velenja, ki ju je Center za socialno delo Velenje konec marca lani namestil v rejniško družino brez vednosti starih staršev s Koroške, pri katerih sta dečka živela po nasilni smrti njune matere decembra 2015. Babica dečkov si zdaj s tožbo na upravnem sodišču prizadeva dobiti dovoljenje za rejništvo, je poročal časnik Dnevnik.

Čeprav naj bi bili postopki v tej zadevi zaradi zaščite dveh mladoletnih otrok tajni, pa so doslej v javnost pricurljale številne podrobnosti. Predvsem tiste, ki so se nanašale na prizadevanja babice, da bi ji bili omogočeni stiki z vnukoma in da bi pridobila rejniško pravico, navaja časnik. Pri tem babici dečkov pravno pomagata odvetnika Velimir Cugmas in Andrej Hostnik in po neuradnih podatkih časnika naj bi bila ravno zoper ta dva odvetnika pred kratkim podana kazenska ovadba.

Prejetje kazenske ovadbe zoper dva odvetnika so za Dnevnik potrdili na celjskem okrožnem državnem tožilstvu, a o imenih ne morejo govoriti. So pa potrdili, da se ovadba nanaša na sum storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka. "Pristojni državni tožilec v obravnavani zadevi še ni sprejel državnotožilske odločitve, saj zadeva terja izčrpno preučitev, vendar predvidevamo, da bo o zadevi odločeno znotraj internih rokov," je pojasnil vodja celjskega tožilstva Ivan Žaberl.

Kot še poroča časnik, Cugmas in Hostnik z ovadbo nista seznanjena. "Doslej so bili podatki v vseh zadevah javni, razen tistih, ki so posebej zaščiteni. Javnost je bila na primer izključena ravno na zadnjem naroku na mariborskem upravnem sodišču, v vseh drugih postopkih pa ne. In do zdaj, razen na vrhovnem sodišču, noben podatek ni bil take narave, da bi bil tajen. Če gre za uradno tajnost, mora biti namreč o tem izdan ustrezen sklep. Zato ne vidim razloga, da bi lahko bilo pri mojem podajanju dejstev kadar koli in kar koli spornega," je dejal Cugmas. Sam je prepričan, da gre za krivo ovadbo, ki jo bo tožilstvo zavrglo.

Kot še po neuradnih informacijah navaja Dnevnik, naj bi šlo za kršenje tajnosti postopka zlasti v primeru sodbe mariborskega upravnega sodišča, ki je bila izdana maja lani in je bila javnosti in medijem posredovana celotna sodba, z vsemi osebnimi podatki vred.

Primer dveh dečkov v rejništvu vse od konca marca lani spremlja še več drugih pravnih postopkov. Med drugim je odvetnik Cugmas podal ovadbi v zvezi z nedelovanjem centrov za socialno delo v Velenju in Slovenj Gradcu. Kot so v zvezi s tem danes za STA pojasnili na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju, je zadeva v fazi reševanja, zato več informacij o stanju zadeve ne morejo dati. Na Policijski upravi Celje pa so povedali, da so kriminalisti v zvezi s tem na tožilstvo podali obširno poročilo o ugotovljenem dejanskem stanju oziroma o ugotovljenih dejstvih in okoliščinah.

Okrajno sodišče v Ljubljani je medtem po poročanju Televizije Slovenija odločilo, da mediji pri poročanju o dečkih lahko uporabljajo izraze koroška dečka, velenjska dečka ali dečka, ki sta bila marca lani odvzeta babici in odpeljana v rejniško družino. Njuni zastopniki so menili, da sta otroka zaradi tega poimenovanja zaznamovana, saj naj bi ju to povezalo z očetom, ki je bil zaradi umora njune matere obsojen na 13 let zapora.

Sodišče je ugotovilo, da je zahteva zastopnikov za prepoved uporabe poimenovanj neutemeljena, saj je to v interesu javnosti. Ugotovilo je še, da so mediji poročali o za javnost pomembni in aktualni temi, o tej temi pa morajo oziroma so morali poročati vseobsežno, še poroča TV Slovenija.