c S

O pasteh informacijske varnosti danes na konferenci BSides

10.03.2017 13:32 Ljubljana, 10. marca (STA) - V kreativnem centru Poligon se je dopoldne začela mednarodna konferenca s področja informacijske varnosti BSides. Kot je za STA pojasnil eden od organizatorjev Milan Gabor, se bodo udeleženci še vse do večera lahko družili, izmenjali izkušnje in razmišljali o načinih, kako bi se lahko pred nevarnostmi, ki pretijo na spletu, še bolj zaščitili.

Gabor je eden od treh "navdušencev nad informacijsko varnostjo", ki so brezplačno konferenco Bsides priredili že tretje leto zapored. "Naš namen ni ustvarjati dobička, ampak investirati v bolj varno Slovenijo," je dejal. Na njej letos pričakujejo 150 udeležencev, ki se bodo družili, morda tekmovali v hekanju ali pa prisluhnili številnim predavanjem.

Strokovno znanje in izkušnje s področja internetne varnosti bo namreč delilo več tujih in domačih strokovnjakov. Cilj konference je namreč ozaveščanje širše skupnosti o pasteh informacijske varnosti kot tudi trendih razvoja.

Na odprtju konference je bil tudi direktor urada za varovanje tajnih podatkov Dobran Božič, ki je za STA poudaril, da ko država išče načine, kako se ubraniti nevarnosti, ki pretijo zaradi razvoja informacijskih tehnologij, je pomembno sodelovanje z udeleženci takšnih konferenc, kot je BSides. Oni namreč vedo, kako izkoristiti varnostne luknje na internetu. Hekerska znanja morajo državne institucije znati uporabiti in poiskati prave rešitve za boljšo varnost in zasebnost, je menil Božič.

Organizatorji sicer opozarjajo, da se je v zadnjem obdobju tako doma kot v svetu merjenje moči v veliki meri preselilo na svetovni splet, zato prihaja do vse več ciljanih internetnih napadov, kot so tudi nedavno razkrite zlorabe otrok prek spleta, do kraj podatkov, okužb s crypto virusi, afer prisluškovanja in podobno.

Božič je poudaril, da je treba delo obveščevalnih agencij, kot je ameriška CIA, tudi če ga ne odobravamo, razumeti. Ob razkritij prisluškovanj pa je naša naloga tudi, da morda razvijemo zmogljivosti, da se tega ubranimo. Tudi Gabor je ocenil, da ta dejanja "niso nič novega in pretresljivega, ker se načeloma ve, da se to dogaja".