c S

Odbor za delo ni podprl predloga za vključitev mladih v ESS

10.03.2017 08:30 Ljubljana, 09. marca (STA) - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide ne podpira predloga priporočila vladi, naj v ESS vključi mlade, ki ga je DZ predložil nepovezani poslanec Andrej Čuš. Sprejel je tudi sklep, da sprememba zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki bi podaljšala termin koriščenja subvencije do 24. ure, ni primerna za nadaljnjo obravnavo.

Kot je na današnji seji odbora pojasnil Čuš, vladi priporoča, da v okviru socialnega dialoga in priprav zakonodaje ter reform imenuje predstavnika mladih za člana Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Mladi želijo biti upoštevani in imeti enake možnosti, je med drugim dejal in spomnil na priporočila vladi, sprejeta na matičnem odboru pred dvema letoma, da v ESS vključi predstavnike mladih. V takšnem socialnem dialogu bi imeli mladi možnost predstavitve svojih stališč, je dodal.

A državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar ni takšnega mnenja. Spomnil je na tridelno sestavo tega posvetovalnega organa, ki zastopa interese delodajalcev, sindikatov in vlade oz. politike. Mladi niso izključeni iz razprav, a ne v okviru ESS, je dejal in dodal, da nova pravila ESS omogočajo, da se seje na povabilo ESS lahko udeležijo tudi predstavniki "zainteresiranih skupin in mladih", zato ne bo, kot je dejal, podprl priporočila.

Predsednik krovne študentske organizacije (ŠOS) Aleksandar Spremo je poudaril, da je ŠOS tudi večkrat na vlado naslovil prošnjo za vključitev v ESS, a so bili vedno zavrnjeni. Prav tako so predsednika vlade Mira Cerarja zaprosili za sprejem, da bi mu predstavili širšo študentsko oz. mladinsko problematiko.

"A je očitno dialog z mladimi prikladen le takrat, ko gostimo visoke evropske goste, sicer pa so nam vrata zaprta," je poudaril in se vprašal, kdaj je ESS mlade vabil na seje, saj so te zaprte za javnost. Na ŠOS želijo, da se v ESS sliši glas mladih, tudi zato, ker vlada ves čas govori, da so ji mladi prioriteta, je dejal.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl je spomnil, da so decembra 2015 skupaj s ŠOS pozvali vlado in socialne partnerje k spremembi opredelitve socialnega dialoga, s tem pa k spremembi sestave ESS, da bi se vanj vključili tudi predstavniki mladih in starejših.

Članstvo mladih v ESS bi po njegovem mnenju ključno prispevalo k uveljavljanju interesov mladih, še posebej ob še vedno visoki brezposelnosti in vstopu na trg, kjer so v neenakovrednem položaju.

V razpravi je Mirjam Bon Klanjšček (NP) dejala, da tudi sama kot predsednica odbora za izobraževanje v povezavi z leta 2014 sprejetimi priporočili glede vključitve mladih v ESS ni prejela nobenega odgovora vlade. To je pozvala, da poišče rešitev in v socialni dialog vključi mlade.

Poslanca opozicijske SDS Žan Mahnič in Tomaž Lisec sta koaliciji očitala neuresničevanje sklepov, sprejetih na delovnih telesih DZ. Mahnič tako ne vidi smisla pri predlogu priporočil, ker "ta vlada zavrača sprejete sklepe".

Odbor je obravnaval še Čušev predlog sprememb zakona o subvencioniranju študentske prehrane za podaljšanje termina unovčenja študentskih bonov iz 20. na 24. uro oziroma 22. uro, kot je z dopolnilom predlagala SDS. Zagovorniki so izpostavili, da je podaljšanje intervala v skladu s potrebami študentov po toplem obroku, zaradi podaljšanja pedagoškega procesa tudi v večerne ure in zahtevane večje prisotnosti na predavanjih in vajah.

"Kar nekaj študijskih programov izvaja predavanja in vaje do 20. ure in dlje," je poudaril pravnik Spremo in dodal, naj kar Cerarja vprašajo, kako potekajo predavanja na pravni fakulteti. Kot je izpostavil, je država z varčevalnimi ukrepi na račun študentov privarčevala pet milijonov evrov. Spomnil je, da je krajšanje termina posledica varčevalnih ukrepov, uvedenih z zakonom za uravnoteženje javnih financ.