c S

Poljska premierka o Tusku: Nič brez našega strinjanja

09.03.2017 15:33 Bruselj, 09. marca (STA) - Poljska premierka Beata Szydlo je ob prihodu na vrh EU v povezavi s podaljšanjem mandata Poljaku Donaldu Tusku na položaju predsednika Evropskega sveta, ki mu njena vlada nasprotuje, poudarila, da se o ničemer ne sme odločiti brez strinjanja Poljske. "Nič brez nas in našega strinjanja," je izpostavila.

Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Miro Cerar, naj bi po prvotnih načrtih danes brez velikega pompa podaljšali mandat predsedniku Evropskega sveta Tusku.

Vendar je Varšava poskrbela za zaplete z imenovanjem alternativnega poljskega kandidata zaradi trenj med Tuskom in najvplivnejšim poljskim politikom Jaroslawom Kaczynskim. Predlagajo evropskega poslanca Jaceka Saryusz-Wolskega, ki pa nima podpore v nobeni drugi članici.

Podporo Tusku sta ob prihodu izrecno izrazila tako nemška kanclerka Angela Merkel kot francoski predsednik Francois Hollande. Razlogi za podporo Tusku so kontinuiteta in koherentnost, je poudaril Hollande.

Najverjetnejši scenarij je tako podaljšanje mandata Tusku še za dve leti in pol, do 30. novembra 2019. Odločitev se namreč sprejema s kvalificirano večino, tako da je Poljska ne more preprečiti.

To je izpostavil tudi malteški premier Joseph Muscat, ki bo vodil tisti del zasedanja, ko bodo voditelji odločali o podaljšanju Tuskovega mandata. "Ena članica ne more blokirati odločitve," je dejal.