c S

Lobnik predsednika Pahorja opozoril na nezadostne pogoje za delovanje zagovornika načela enakosti

09.03.2017 14:22 Ljubljana, 09. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes na njegovo prošnjo na pogovor sprejel zagovornika načela enakosti Miho Lobnika. Slednji ocenjuje, da zagovorniku pogoji, v katerih deluje, ne omogočajo uresničevanja nalog. Predsednik Pahor je izrazil zaskrbljenost ob predstavljenih informacijah in podporo prizadevanjem za vzpostavitev primernih pogojev.

Kot so po srečanju zapisali v uradu predsednika republike, je zagovornik načela enakosti samostojen in neodvisen državni organ, ki je bil ustanovljen z zakonom o varstvu pred diskriminacijo in je formalno začel delovati 1. januarja 2017.

Lobnik, ki ga je državni zbor na ta položaj izvolil oktobra lani, je predsednika v pogovoru seznanil s pogoji, v katerih ta organ trenutno deluje, in ocenil, da ti ne omogočajo uresničevanja nalog, ki mu jih nalaga zakon. Posledica tega pa je, da državljankam in državljanom, ki potrebujejo varstvo pred diskriminacijo, kljub ustreznim zakonskim podlagam tega varstva ni mogoče nuditi.

Zagovornik je Pahorju predstavil objektivne prostorske, kadrovske in tehnične težave, povezane z neustrezno višino finančnih sredstev glede na zakonsko zahtevane naloge in pristojnosti, so zapisali v predsednikovem uradu.

Kot so dodali, je predsednik izrazil zaskrbljenost ob predstavljenih informacijah in podporo prizadevanjem zagovornika za vzpostavitev primernih pogojev za izvrševanje nalog tega samostojnega državnega organa. V okviru teh prizadevanj bo urad predsednika z vsebino pogovora seznanil generalni sekretariat vlade in ministrstvo za finance.