c S

Odbor DZ za infrastrukturo danes o problematiki drugega tira

09.03.2017 08:12 Ljubljana, 09. marca (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bo na današnji seji na zahtevo NSi obravnaval problematiko financiranja in gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper. Predlagatelj si želi predvsem razprave in primerjave med vladnim projektom drugega tira in alternativnim projektom strokovne skupine, ki je skorajda pol cenejši.

Kot opozarjajo v NSi, je v zvezi s projektom drugi tir še vedno veliko neodločnosti, taktiziranja in preračunavanja. Četudi bi se morala gradnja začeti letos, ocenjujejo, da se ne bo, saj se še vedno sestajajo različni strokovnjaki z različnimi predlogi in različnimi interesi.

Glede na poročilo revizije vladnega projekta drugega tira, ki jo je opravilo torinsko podjetje Geodata Engineering, bi investicija ne glede na tehnologijo gradnje predorov in tega, ali bo proga namenjena mešanemu ali le tovornemu prometu, znašala okoli milijardo evrov. Vladni projekt sicer predvideva za 20,4 kilometra predorov in tri viadukte, ne vključuje pa sanacije prvega tira in ne rešuje problema požarov v naravi.

V NSi jih zato zanima tudi rešitev strokovne skupine predstojnika katedre za konstruiranje in transportne sisteme z ljubljanske fakultete za strojništvo Jožeta Duhovnika Dvotirna proga Projekt 4 km, ki naj bi stala 650 milijonov evrov. Rešitev predvideva nov odsek z le enim novim predorom, dolgim 4,1 kilometra, z jekleno vrvjo s sovprežno vleko in rekupercijo električne energije, požarno ventilacijo in sistemom za avtomatsko gašenje. Projekt naj bi prinesel modernizacijo obstoječega tira in dodal drugi tir s protipožarno in zvočno zaščito.

Skladno s tem predlagatelj seje predlaga poziv vladi, naj se v 30 dneh opredeli do omenjene alternativne rešitve in pojasni razloge za razhajanja med obema projektoma, ter poziv DZ, da opravi javno razpravo o drugem tiru.