c S

Evropski parlament: Schulz je prekoračil pooblastila

09.03.2017 07:53 Bruselj, 08. marca (STA) - Bivši predsednik Evropskega parlamenta in sedanji kanclerski kandidat nemških socialdemokratov Martin Schulz je prekoračil svoja pooblastila, ko je kot predsednik Evropskega parlamenta vplival na napredovanje svojih sodelavcev, je vodstvo Evropskega parlamenta zapisalo v odgovoru parlamentarnemu odboru za nadzor proračuna.

Odgovor je v naprej danes pridobila nemška tiskovna agencija dpa.

Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) preiskuje očitke, da je v Evropskem parlamentu v času, ko ga je vodil Schulz, prihajalo do nepravilnosti. Po poročanju medijev naj bi v času Schulzevega mandata prihajalo do vprašljivih napredovanj in izplačil premij.

Olaf sedaj proučuje, ali poročanja medijev upravičujejo tudi sprožitev uradne preiskave. Kot so pojasnili, morajo za sprožitev uradne preiskave obstajati zadostni indici o prevari, korupciji in drugih nezakonitih ravnanjih.

Po poročanju nemških medijev naj bi se Schulz, ko je bil predsednik Evropskega parlamenta, osebno zavzel za dodatne ugodnosti za svojega zaupnika Markusa Engelsa, ki je sedaj vodja Schulzove volilne kampanje. Prav tako naj bi Schulz oktobra 2015 pomagal tudi drugim sodelavcem do donosnih ugodnosti.

61-letni Schulz je bil predsednik Evropskega parlamenta od leta 2012 do začetka letošnjega leta. Konec januarja so ga nemški socialdemokrati (SPD) izbrali za svojega kanclerskega kandidata na jesenskih parlamentarnih volitvah v Nemčiji. Doslej mu je v javnomnenjskih raziskavah dobro kazalo, da bi se morda lahko bolje odrezal od konservativne kanclerke Angele Merkel.