c S

Vlada o gospodarskih temah

08.03.2017 16:59 Ljubljana, 08. marca (STA) - Vlada je danes sklenila DZ predlagati, naj za predsednika fiskalnega sveta imenuje ekonomista Davorina Kračuna, za člana pa Tomaža Peršeta iz finančne uprave in Alenko Jerkič iz stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju. Potrdila je tudi besedilo sporazuma med Slovenijo in Cernom o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva.

Vlada je predlog članov za fiskalni svet že poslala v DZ, ki naj bi o njem odločal še ta mesec. "Želela bi si, da bi DZ kandidate obravnaval že na marčni seji," je na novinarski konferenci po seji vlade povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Potrdila je, da je zaradi sestavljanja fiskalnega sveta obiskala posamezne poslanske skupine. "Pogovori so potekali v zelo konstruktivnem vzdušju, seveda pa ni bilo za pričakovati, da bo podpora posameznih poslanskih skupin izrecna in zelo jasna," je dejala. A glede na ton, v katerem so pogovori potekali, ministrica pričakuje, da bodo izbrani kandidati deležni zadostne podpore.

Vlada je določila besedilo predloga zakona o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva, ki ga je ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič podpisala decembra v Ženevi. Predlog bo predložila v ratifikacijo DZ.

Potrdila je predlog novele zakona o organu in skladu za reševanje bank, katerega glavni cilj je uskladitev z zakonom o reševanju in prisilnem prenehanju bank.

Izdala je spremenjeno uredbo o pristaniških zmogljivostih za prevzem ladijskih odpadkov in ostankov tovora, ki sledi evropski direktivi s tega področja.

Izdala je tudi spremenjeno uredbo o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov; spremembe se nanašajo na odpravo vsebinskih pomanjkljivosti in nejasnosti, ki so se izkazale pri izvajanju določb uredbe.

Spremenila je tudi uredbo o izdaji priložnostnih kovancev; v letu 2018 bo izdan spominski kovanec za dva evra, posvečen svetovnemu dnevu čebel in zbirateljski kovanci ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne.

Vlada je sklenila, da Slovenske železnice oprosti plačila uporabnine za uporabo javne železniške infrastrukture za prevoze, ki se opravljajo v okviru obvezne gospodarske javne službe. Oprostitev velja tako za notranji kot čezmejni regijski železniški promet z veljavnostjo od 11. decembra 2016 do 9. decembra 2017.

Izdala je soglasje, da Banka Slovenije posodi sredstva Mednarodnemu denarnemu skladu(IMF) pod pogoji, določenimi v sporazumu o posojilu med Banko Slovenije in IMF, podpisanim 25. januarja. IMF je namreč države članice pozval, da obnovijo svoje zaveze, dane v letih 2012-2013 in ohranijo obstoječe posojilne okvire, ki bi IMF omogočali nemoteno zagotavljanje ustrezne globalne finančne varnostne mreže.

Vlada se je seznanila s strateškimi usmeritvami in prioritetami inšpektoratov oz. inšpekcij v letu 2017 in ministrstvu za javno upravo naložila, da vlado do februarja 2018 seznani s poročilom o izvedbi strateških usmeritev in prioritet.

Vlada je dala soglasje k poslovniku strokovnega sveta družbe Slovenski državni gozdovi. To je posvetovalni organ poslovodstva družbe, sestavlja pa ga 10 članov: dva predstavnika lokalnih skupnosti, dva predstavnika organizacij civilne družbe s področja varovanja okolja ter šest predstavnikov strokovnih organizacij in združenj s področja gozdarstva in lesarstva.

Vlada je ustanovila stalno koordinacijsko skupino za promocijo Slovenije, katere namen je na vladni ravni povezati različne resorje, ki se ukvarjajo tudi s promocijo Slovenije, da bi nastopili enotno, z racionalizacijo stroškov in strateško usklajeno. Skupina bo skrbela tudi za uveljavljanje nacionalne znamke I feel Slovenia na ključnih področjih.

Vlada se je odločila sprejeti ponudbo Jožefa Lavriha za odkup terjatve Republike Slovenije do družbe Protect GL v stečaju v višini 112.286,84 evrov.

Vlada je dosedanjega direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Antona Zakrajška s 14. marcem imenovala za v. d. direktorja zavoda - na tem položaju bo do imenovanja novega direktorja, a največ šest mesecev.