c S

Stoltenberg se nadeja nadaljnjega povečanja obrambnih izdatkov v Sloveniji

08.03.2017 12:57 Bruselj, 08. marca (STA) - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pozdravlja povečanje obrambnih izdatkov v Sloveniji ter njen pomemben prispevek v operacije in misije zavezništva, a obenem se nadeja nadaljnjega povečanja porabe za obrambo. "Veselim se nadaljnjega povečanja izdatkov za obrambo v Sloveniji," je dejal za STA v pogovoru s skupino novinark v Bruslju.

Slovenija je daleč od Natovega cilja, da naj vsaka zaveznica za obrambo namenja dva odstotka bruto domačega proizvoda. Po deležu BDP za obrambo je med najslabšimi zaveznicami. Sploh najslabša pa je po deležu obrambnega proračuna za investicije.

Generalni sekretar zavezništva Stoltenberg je slovenske rezultate v Bruslju za STA komentiral z besedami, da je Slovenija položaj že bistveno izboljšala, a da je pred njo in številnimi drugimi zaveznicami še dolga pot.

"Pozdravljam odločitev Slovenije za povečanje obrambnih izdatkov za 11 odstotkov z leta 2015 na leto 2016. To je bistveno povečanje, a obenem je pred številnimi zaveznicami, tudi Slovenijo, še dolga pot," je dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar pozdravlja tudi sodelovanje Slovenije v različnih misijah in operacijah zavezništva: navzočnost Slovenije v Afganistanu, njeno bistveno navzočnost na Kosovu in sodelovanje v projektu krepitve navzočnosti Natovih sil v baltskih državah.

"To zelo pozdravljam. To je pomemben prispevek. A obenem se veselim nadaljnjega povečanja obrambnih izdatkov v Sloveniji," je izpostavil generalni sekretar Nata v pogovoru s skupino novinark v Bruslju ob mednarodnem dnevu žensk.

Generalni sekretar pričakuje temeljito in pomembno razpravo o vprašanju obrambnih izdatkov na vrhu zavezništva konec maja v Bruslju. Datum vrha še ni določen, usklajevanja še potekajo, zlasti s srečanjem skupine G20, ki bo v tistem času v Italiji.

ZDA že vseskozi pozivajo evropske zaveznice k povečanju obrambnih izdatkov. Nova ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa pa grozi z zmanjšanjem ameriškega prispevka, da če povečanja ne bo do konca leta.

Stoltenberg pričakuje na vrhu maja potrditev močne zavezanosti čezatlantski vezi ter ponavlja svojo absolutno prepričanost, da bodo ZDA ostale zavezane čezatlantski vezi.

Znova je tudi izpostavil, da so evropske zaveznice in Kanada že občutno povečale obrambne izdatke. Lani so realne izdatke v primerjavi z letom prej povečale za 3,8 odstotka, kar je okoli deset milijard dolarjev.

Generalni sekretar ob tem ponavlja, da pri vprašanju obrambnih izdatkov ne gre za zahteve ZDA, temveč za dogovor 28 zaveznic. Povečanje obrambnih izdatkov je v interesu Evrope, saj živimo v vse nevarnejšem svetu, poudarja.

Izpostavlja tudi, da se zaveznice leta 2014 na vrhu v Walesu niso dogovorile za uresničitev cilja dveh odstotkov čez noč, temveč najprej za ustavitev rezov in nato za postopno približanje cilju. "Leta 2016 smo beležili bistveno povečanje in Slovenija je del tega," je še dejal.

Cilj dveh odstotkov izpolnjujejo ZDA, Grčija, Velika Britanija, Estonija in Poljska, blizu temu cilju pa so Romunija, Litva in Latvija. "Veliko zaveznic še ima težave, a premikamo se v pravo smer," je sklenil Stoltenberg.