c S

Predstavniki vzhodne Evrope v ameriškem senatu pozivali k ohranitvi sankcij proti Rusiji

08.03.2017 09:26 Washington, 08. marca (STA) - V ameriškem senatu je v torek nastopil ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin, skupaj z veleposlaniki Poljske, Gruzije, Latvije, Estonije in Litve, ter pozval Američane k ohranitvi sankcij proti Rusiji.

Zaslišanje je sklical predsednik pododbora za tujino v senatnem odboru za razdeljevanje proračunskih sredstev, republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline, ki je dejal, da bi si sam želel boljših odnosov z Rusijo, kar pa ne bo mogoče, dokler Rusija tepta demokracijo.

Graham je že večkrat ostro kritiziral predsednika Donalda Trumpa in njegovo javno spogledovanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Graham v drugem pododboru prav tako vodi eno od preiskav domnevnega vpletanja Rusije v ameriške volitve.

Klimkin je dejal, da je od državnega sekretarja ZDA Rexa Tillersona dobil zagotovila, da bo Washington v sporu med Ukrajino in Rusijo na strani Kijeva, vendar pa ga vseeno skupaj z drugimi v regiji skrbijo signali, ki so lani prihajali od Trumpa. S tem je mislil na Trumpove pohvale na račun Putina in grožnje zvezi Nato.

Trump skrbi tudi druge ameriške senatorje obeh strank, ki pripravljajo zakon, da mu preprečijo ukinitev sankcij proti Moskvi brez kongresnega dovoljenja. Klimkin je dejal, da tega, kar Rusija dela z Ukrajino ne gre opredeliti drugače kot z besedo vojna. Odkar si je Rusija leta 2014 priključila Krim, je umrlo 9800 Ukrajincev, 1,8 milijona pa jih je moralo zapustiti domove.

Zaradi tega je kongres zaprosil za nadaljevanje pomoči skupaj z vojaško. Nadaljevanje ameriške pomoči skrbi tudi druge države v regiji, na kar je med drugimi opozoril poljski veleposlanik Piotr Wilczek.

Trump namerava State Departmentu odvzeti 37 odstotkov od 50 milijard dolarjev vrednega letnega proračuna, kar pomeni manj pomoči tujini. Poljaku to zveni nevarno in je izrazil upanje, da lahko države v regiji še naprej računajo na ameriško pomoč.