c S

Večmilijonski zahtevek tržiške občine proti državi zaradi Vile Bistrica zavrnjen

07.03.2017 07:45 Kranj, 06. marca (STA) - Kranjsko okrožno sodišče je v celoti zavrnilo 2,8 milijona evrov vreden odškodninski zahtevek Občine Tržič proti državi zaradi domnevnih napak pri denacionalizaciji Vile Bistrica. Sodba v tej gospodarski pravdi še ni pravnomočna, saj imajo stranke možnost pritožbe.

Sodnica Brigita Porenta je z javno obravnavo zadeve zaključila 18. januarja in glede na izvedene dokaze sprejela pisno odločitev, da tožbeni zahtevek tožeče stranke v celoti zavrne. Sodba je bila strankam že vročena, pritožbeni rok pa še ni potekel, so za STA danes pojasnili v uradu predsednice okrožnega sodišča v Kranju.

Občina Tržič, ki je Vilo Bistrico uporabljala v protokolarne namene, v odškodninski tožbi državi očita domnevne napake pri denacionalizaciji vile, ki je bila zgrajena leta 1936. Ta je bila skupaj z zemljiščem leta 2004 v denacionalizacijskem postopku vrnjena pravnemu nasledniku industrialca Lea Gassnerja, francoskemu državljanu Guyju Masquereju.

Občina Tržič pa je le nekaj dni pred zastaralnim rokom v londonskem arhivu našla dokumente, da je industrialčeva vdova že dobila 642.000 funtov odškodnine za zaplenjeno premoženje v Tržiču in podpisala izjavo, da se odpoveduje uveljavljanju nadaljnjih zahtevkov.

Občina Tržič je zato na sodišče takoj vložila zahtevo za obnovo denacionalizacijskega postopka, a jo je sodišče zavrnilo. Neuspešno je bilo tudi državno pravobranilstvo, saj je predlog vložilo prepozno, po preteku petletnega roka.

Občina zatrjuje, da je sodišče storilo ključno napako med letoma 2002 in 2004, ko je pravico do vračanja v naravi dalo državi. Ob obnovi postopka leta 2009 pa je bilo odločeno, da Občina Tržič pri Vili Bistrica nima pravnega interesa.

Nasprotno na državnem pravobranilstvu trdijo, da je občina imela možnost učinkovito varovati svoje interese, a da v denacionalizacijskem postopku ni nikdar zatrjevala, da je lastnica Vile Bistrice, zato je sodišče leta 2003 tudi zaključilo, da je nepremičnina last države.

Prvotni tožbeni zahtevek občine do države zaradi izgube Vile Bistrice oziroma prihodka od nje, je bil 2,2 milijona evrov, a ga je občina dvignila na 2,8 milijona evrov, skupaj z zamudnimi obrestmi pa je občina od države terjala okoli štiri milijone evrov.