c S

Na tisoče ljudi na begu zaradi prodiranja sirske vojske na sever

06.03.2017 08:43 Bejrut, 04. marca (STA) - Več kot 30.000 sirskih civilistov je v zadnjem tednu dni pobegnilo z območij v provinci Alep na severu Sirije, kamor prodira sirska vojska ob podpori ruskih sil v boju zoper borce skrajne skupine Islamska država. Med razseljenimi so večinoma ženske in otroci, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

V ofenzivi, ki še traja, je sirska vojska po navedbah omenjene organizacije s sedežem v Londonu zavzela več vasi, ki so jih prej nadzirali islamski skrajneži.

Civilisti večinoma bežijo v kraje okoli Manbija, ki je pod nadzorom koalicije kurdskih in arabskih borcev Sirske demokratične sile (SDF), ki jo podpirajo ZDA in se v Siriji bori proti Islamski državi. Na teh območjih je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP videti številne razseljene družine, ki potujejo z motorji, majhnimi avtobusi in avtomobili.

"Število razseljenih oseb pri nas se stalno povečuje zaradi bojev med sirskim režimom in Islamsko državo," je potrdil predstavnik lokalnih oblasti v Manbiju Ibrahim al Kuftan. "Ti ljudje trpijo v zelo težavnih okoliščinah," je dodal.

Odkar so v Siriji marca 2011 izbruhnili spopadi, je morala svoje domove zapustiti več kot polovica prebivalstva, navaja AFP.

Boji potekajo tudi v provinci Hama v osrednji Siriji. Tam je danes v letalskih napadih na vas Okajrabat, ki so jih po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice najverjetneje izvedle ruske sile, umrlo najmanj 11 civilistov, več deset je ranjenih. Napadi naj bi bili usmerjeni na tržnico z živino v tej vasi, ki je pod nadzorom Islamske države.

Okajrabat leži severozahodno od Palmire, ki jo je sirska vojska ob podpori ruskih letal ta teden osvobodila iz rok Islamske države.