c S

DUTB: Poslovni partnerji Cimosa pripravljeni nadaljevati sodelovanje

03.03.2017 08:58 Ljubljana/Koper/Frankfurt, 02. marca (STA) - Poslovni partnerji Cimosa so pripravljeni sodelovanje s koprsko družbo nadaljevati, so po današnjem sestanku v Frankfurtu sporočili iz DUTB. Pogovarjali so se med drugim o trenutnem stanju in možnostih za nadaljnje delovanje družbe.

"Danes je v izredno pozitivnem duhu potekal sestanek med predstavniki DUTB, SDH in Cimosovimi strankami. Med drugim so se pogovarjali o trenutni situaciji in alternativnih možnostih za nadaljnje delovanje Cimosa. Poslovni partnerji so potrdili, da so pripravljeni sodelovanje s Cimosom nadaljevati," so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Do sestanka je prišlo po odstopu italijanskega sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa in ob nejasnih načrtih glede prestrukturiranja podjetja. V DUTB niso razkrili, kateri Cimosovi poslovni partnerji so sodelovali na sestanku. Po poročanju RTV Slovenija so bili na njem med drugim prisotni predstavniki podjetij BMW, Audi, Ford, Honeywell Turbo Technologies, Borg Warner, Bosch Mahle in Magna.

Iz BMW so za STA sporočili, da skupina BMW ni odpovedala naročil pri koprski družbi. "BMW Group pa budno spremlja dogajanje v Cimosu," so dodali. Za RTV Slovenija so medtem dodali, da je stabilnost koprskega podjetja pomembna za dolgoročno sodelovanje in da nimajo namenov zmanjšati ali prekiniti naročil. V Audiju pa so za RTV Slovenija povedali, da s Cimosom dobro sodelujejo že leta in da je bilo tako tudi danes.

Nemška podjetja naj bi bila, tako RTV Slovenija, z delom Cimosa zadnja tri leta zelo zadovoljna, slovenska stran pa naj bi jim dala vedeti, da se bodo razmere v Cimosu dokončno razrešile v mesecu ali dveh.

Na sestanku je bila po poročanju RTV Slovenija prisotna tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko. Ta je povedala, da so slovenski predstavniki predstavili strategijo delovanja Cimosa v primeru uresničitve dveh potencialnih scenarijev. Prvi je, da italijanski sklad vendarle kupi Cimos, in drugi, da se to ne bo zgodilo in da bo potrebno izvesti alternativni načrt. To naj bi po navedbah RTV Slovenija pomenilo, da Palladio Finanziaria vsaj načeloma še vedno ostaja v igri.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v torek po vnovični javni objavi Italijanov o odstopu od posla napovedal, da bo DUTB Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja. Država naj bi pri tem v Cimos vstopila za omejeno obdobje od treh do petih let.

Minister je že v torek zavrnil poročanja o odpovedi naročil s strani nekaterih velikih kupcev Cimosovih proizvodov, kot sta BMW in GM oz. njegova evropska podružnica Opel, je pa tudi sam priznal, da bodo zagotovila kupcev za prihodnje ključna za uspešno izvedbo načrta B.

Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh je v torek povedal, da alternativni načrt sledi načelom načrta, ki so ga v pogajanjih pred tem uskladili z italijanskim skladom. Ta je med drugim napovedoval, da bo po zaključku transakcije podjetju zagotovil 20 milijonov evrov za naložbe v modernizacijo proizvodnje ter za zaključek finančnega in poslovnega prestrukturiranja.

Po poročanju časnika Finance je Heta, slaba banka nekdanje banke Hypo, v torek že začela unovčevati menice, s katerimi ima Cimos zavarovane svoje posojilne pogodbe. Doslej naj bi bilo unovčenih za nekaj manj kot dva milijona evrov menic, še enkrat toliko naj bi jih bilo na čakanju.

Spletni portal Siol.net pa je v torek navajal neuradne informacije, da naj bi se Cimos po načrtu B povezoval z Mariborsko livarno Maribor (MLM). Predsednik uprave MLM Darko Gorjup je za STA v torek povedal, da je o tem izvedel iz medijev, s strani DUTB in SDH ali nadzornega sveta pa tovrstnih namigov oziroma usmeritev do zdaj ni bilo.