c S

Evropski parlament odvzel imuniteto Le Penovi

02.03.2017 14:20 Bruselj, 02. marca (STA) - Evropski parlament je danes odvzel imuniteto francoski vodje skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen, vendar le v primeru obtožbe zaradi tvitanja nasilnih podob džihadistične skupine Islamska država (IS). Francosko tožilstvo je s preiskavo začelo leta 2015, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoska preiskava obravnava širjenje nasilnih podob. Med drugim je Le Penova na svojem Twitterju objavila sliko obglavljenega ameriškega novinarja Jamesa Foleya.

"Mislim, da je rezultat jasen, velika večina je za odpravo imunitete," je dejal podpredsednik parlamenta Dimitris Papadimulis.

Odločitev evropskega parlamenta pa zadeva le primer okoli spornih tvitov, ne pa tudi druge preiskave o domnevni napačni porabi evropskih javnih sredstev.

Le Penova je v torek dejala, da je odprava imunitete del sistema, ki ji želi preprečiti kandidaturo "predstavnice francoskih ljudi" na predsedniških volitvah.

Le Penova je do sedaj zavrnila vsako povabilo francoske policije na zaslišanje zaradi tvitov, kot izgovor pa navedla svoj status evropske poslanke.

Spor na Twitterju se je začel, ko je Le Penova decembra 2015 objavila več fotografij zlorab IS, kar je bil odgovor nekemu novinarju, ki ga je obtožila primerjav njene stranke z Islamsko državo.