c S

Evropsko sodišče se je izreklo za nepristojno v tožbi proti migrantskemu sporazumu med EU in Turčijo

02.03.2017 08:01 Luxembourg, 01. marca (STA) - Splošno sodišče Evropske unije se je danes izreklo za nepristojno za odločanje o tožbi treh prosilcev za azil proti dogovoru o migrantih, ki sta ga EU in Turčija sklenili marca lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dva Pakistanca in Afganistanec so se pritožili na dogovor med Turčijo in članicami Evropske unije, ki med drugim ureja pretok migrantov in je bil sklenjen z namenom reševanja migracijske krize.

Vsi trije so iz Turčije prišli v Grčijo, kjer so zaprosili za azil, saj naj bi v domovini obstajala nevarnost, da bodo v primeru vrnitve preganjani. Po sklenjenem dogovoru o pretoku migrantov pa bi se morali vrniti v Turčijo. Vendar so aprila lani vložili tožbo, da dogovor med Evropskim svetom in Ankaro krši mednarodne dogovore.

Sodišče s sedežem v Luksemburgu pa je danes sporočilo, da je bil dogovor sklenjen s posameznimi članicami EU in ne s kakšno od institucij Evropske unije, zato nima pristojnosti, da bi lahko odločalo o zadevi.

Po dogovoru med EU in Turčijo se morajo migranti, ki so v Grčijo prišli iz Turčije, tja tudi vrniti. V zameno za vsakega vrnjenega migranta EU v okviru premestitve sprejme enega Sirca iz Turčije. Vendar migranti, ki se vrnejo v Turčijo, nimajo zagotovila, da jih ne bodo deportirali nazaj v domovino.