c S

V Bangladešu buri duhove zakon, ki dovoljuje poroke otrok

01.03.2017 08:01 Daka, 28. februarja (STA) - Bangladeški parlament je v ponedeljek sprejel sporni zakon o porokah otrok, po katerem se lahko v posebnih okoliščinah poročijo celo 14-letniki. Organizacije za človekove pravice so do zakona zelo kritične.

Parlament je z novim zakonom zamenjal zakon še iz kolonialnega obdobja.

Po novem zakonu je minimalna starost za sklenitev zakonske zveze za moške 21 let, za ženske 18 let, v "posebnih okoliščinah", med njimi za dekleta, ki so bila posiljena ali so noseča zunaj zakonske zveze, pa je starostna omejitev nižja.

Organizacije za človekove pravice novi zakon kritizirajo, saj menijo, da z njim Bangladeš ogroža prizadevanja države za zmanjšanje števila porok otrok in izboljšanje zdravja žensk ter otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Največja skrb je zakon, ki ne določa minimalne starosti pri porokah v posebnih okoliščinah, kar pomeni, da se lahko poročijo, 14, 15 let stari otroci," je povedal Nur Khan Liton, ki zastopa bangladeško koalicijo za zaščito otrokovih pravic, v kateri so sicer številne mednarodne in nacionalne organizacije ter skupine.

Bangladeške oblasti na drugi strani menijo, da zakon odraža realnost na podeželju, kjer živi 70 odstotkov od 160 milijonov prebivalcev. "Upoštevali smo mnenje Unicefa in drugih strokovnjakov," trdi Rebeca Momin, predsednica parlamentarnega odbora za vprašanja žensk in otrok. Mominova pravi, da želijo s posebnimi okoliščinami zaščititi pravice in dati dostojanstvo otrokom, ki so rojeni zunaj zakonske zveze.

V Bangladešu sicer beležijo ene najvišjih stopenj porok med otroki na svetu. Po podatkih Unicefa se pred 18. letom poroči 66 odstotkov deklet, pred 15. letom pa več kot tretjina.

Prejšnji zakon so številni starši ignorirali, predvsem v revnih okrožjih so dekleta poročali že, ko so bila stara 14 let. Zaradi tega so se številna dekleta nehala šolati, saj so morala delati in skrbeti za gospodinjstvo.