c S

Takata bo zaradi eksplozivnih zračnih blazin v ZDA plačala milijardo dolarjev

28.02.2017 08:48 Detroit, 28. februarja (STA) - Ameriško zvezno sodišče v Detroitu je v ponedeljek potrdilo milijardo dolarjev kazni japonskemu podjetju Takata zaradi zračnih blazin, ki so imele tragično napako, saj jih je občasno razneslo. Zaradi tega je samo v ZDA umrlo 11 ljudi. Sodišče je zavrnilo še večjo odškodnino, ker ne želi propada podjetja.

V tem primeru sorodniki umrlih ne bi dobili nič in tako bo Takata avtomobilskim podjetjem v ZDA plačala 850 milijonov dolarjev, sorodniki žrtev bodo dobili 125 milijonov dolarjev, zvezna vlada pa le 25 milijonov, čeprav je zahtevala več kot milijardo.

V primerjavi z nemškim Volkswagnom, ki je moral zaradi goljufanja na izpušnih testih dizelskih vozil v ZDA plačati 21 milijard dolarjev, jo je Takata zelo poceni odnesla, kljub temu, da so njeni grehi povzročili smrtne žrtve.

Takata je v zračnih blazinah za napihovanje ob nesrečah uporabljala amonijev nitrat, ki je sprožil majhno eksplozijo. Vendar pa je izpostavljenost visokim temperaturam in visoki vlažnosti za daljši čas pri delu zračnih blazin povzročila precej večje eksplozije, ki so po svetu poškodovale najmanj 180 ljudi, ubile pa skupaj 16.

Zaradi tega so morali v ZDA vpoklicati 42 milijonov vozil, po celem svetu pa 100 milijonov. Zgodba se verjetno ne bo končala, saj odvetniki tožnikov sedaj trdijo, da so ameriška avtomobilska podjetja vedela za napake v zračnih blazinah, vendar so jih zaradi varčevanja uporabljala naprej. Obetajo se torej tožbe proti avtomobilskim podjetjem.