c S

VS ZN okaral Severno Korejo zaradi kršenja sankcij

28.02.2017 08:23 New York, 28. februarja (STA) - Varnostni svet Združenih narodov je v ponedeljek okaral Severno Korejo zaradi kršenja sankcij, vendar dodatnih ukrepov ni sprejel. Pred objavo izjave se je VS ZN seznanil s poročilom strokovnjakov, ki so pojasnili, na kakšen način se Pjongjang izogiba sankcijam, sprejetim zaradi jedrskega in raketnega programa Severne Koreje.

VS ZN v izjavi soglasno obsoja neodgovorne in provokativne poskuse izogibanja sankcijam in zahteva polno spoštovanje resolucij. VS ZN je od leta 2006, ko je Pjongjang opravil prvi jedrski poskus, sprejel šest resolucij s sankcijami.

Severna Koreja se sankcijam izogne enostavno preko posredniških ali lažnih podjetij, ustanovljenih v tujini. Eno od takšnih je malezijsko podjetje Glocom, preko katerega na primer prodajajo vojaško opremo Eritreji, podjetje pa vodi obveščevalna služba Severne Koreje.

V Maleziji sta pred kratkim dve ženski na letališču z živčnim strupom zastrupili in ubili polbrata diktatorja Severne Koreje Kim Jong Una, Kim Jong Nama. Kitajska je v odgovor na provokacije Pjongjanga do konca letošnjega leta zaustavila ves uvoz premoga iz Severne Koreje, kar bo prizadelo severnokorejski režim. Bolj kot sankcije, ki jih je v povezavi z uvozom rud iz Severne Koreje v ponedeljek zaostrila EU.

V Washingtonu je na pogovor o Severni Koreji v ponedeljek predsednik ZDA Donald Trump sprejel kitajskega državnega sekretarja Yang Jiechija, ki je na pogovore s svetovalcem za nacionalno varnost Herbertom McMasterjem in Trumpovimi drugimi svetovalci pripeljal šestčlansko delegacijo.

O Severni Koreji je z japonskim in južnokorejskim kolegom v State Departmentu govoril tudi posebni predstavnik ZDA za Severno Korejo Joseph Yun. Podrobnosti pogovorov v Beli hiši in State Departmentu niso znane.