c S

Uporabniki družbenih omrežij kritični do ruske strani za označevanje lažnih novic

27.02.2017 08:25 Moskva, 25. februarja (STA) - Rusko zunanje ministrstvo je zagnalo spletno stran, kjer razkriva lažne novice, vendar so nekateri uporabniki družbenih omrežij precej kritični do vlade in razočarani nad pomanjkanjem argumentacije o lažnih novicah, piše britanski BBC.

Moskvo so v zadnjem letu večkrat obtožili, da širi propagando in lažne novice ter da se je domnevno vmešala v ameriške predsedniške volitve.

Vendar tudi Rusija toži o domnevnih napadih lažnih novic, zato je rusko zunanje ministrstvo v ponedeljek začelo objavljati seznam domnevno lažnih zgodb o Rusiji.

Tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova je dejala, da na spletni strani zbirajo lažne novice "vodilnih zahodnih medijev" in ponujajo na voljo originalne vire in dejstva, ki nasprotujejo tem lažnim novicam.

Vendar v resnici na spletni strani objavljajo le zajeme zaslona z naslovi domnevno lažnih novic, čez katero so z velikimi rdečimi črkami zapisali "fake" oziroma lažno. Pod fotografijo se nahaja povezava do originalnega prispevka ter pripis, da zgodba ni v skladu z resnico.

Torej brez pojasnil in dokazov, zakaj naj bi bila novica lažna, kar pa je poželo kar nekaj kritike s strani uporabnikov družbenih omrežij.

"Mi smo izumili najhitrejši način razkrivanja "lažnih" novic, samo rečemo, da so lažne, ne da bi to dokazali," je tvitnil Sovjet Sergej, ki parodira ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova.

Ukrajinska spletna stran Stop Fake je komentirala, da rusko zunanje ministrstvo ne le ustvarja lažne novice, ampak se proti njimi tudi "bori". Spletna stran Stop Fake je nastala leta 2014 ob pridružitvi Krima z namenom, da opozarja na lažne informacije in propagando v Ukrajini.