c S

Slovenija edina država, ki bo iz zapornic prešla na elektronsko cestninjenje

27.02.2017 08:17 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Konzorcij Telekoma Slovenije in norveškega Q Free bo v teh dneh začel na avtocestah postavljati prve od 126 predvidenih portalov za elektronsko cestninjenje tovornih vozil. Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic je v pogovoru za današnji Dnevnik dejal, da je Slovenija edina država, kjer bomo od zapornic prešli na elektronsko cestninjenje.

Od januarja 2018 bodo tovornjakarji po vsej Sloveniji cestninjeni elektronsko, Dars pa si iz tega naslova obeta 20 milijonov evrov prihodkov več.

Po pogodbi je izvajalec sistem dolžan vzpostaviti do 27. septembra. Nato začne teči dvomesečni rok, v katerem mora Dars prevzeti sistem. "Takrat ga bomo natančno preizkusili in ga vklopili. Datum mora določiti - v skladu z zakonom o cestninjenju - minister za infrastrukturo z odredbo. Rok je okrog novega leta in je realen. Trenutno ne pričakujemo zamud ali zapletov," je pojasnil prvi mož Darsa.

Ko bo izklopljen stari sistem, mora novi brezhibno delovati in tedaj vrnitve ne bo več. "Če zgolj en dan ne cestninimo, izgubimo pol milijona evrov. Tega si nikakor ne moremo privoščiti," je dejal.

Pri sistemu cestninjenja v prostem prometnem toku so še številne neznanke. Pri tem Dars po njegovem mnenju orje ledino, saj je Slovenija prva država, kjer bomo iz delujočega sistema z zapornicami prešli na elektronsko cestninjenje.

Nobena država doslej še ni dvignila zapornic in vklopila elektronskega sistema. Nemci recimo prej sploh niso cestninili, Avstrijci so imeli prej vinjete in so z njih prešli na elektronski sistem.

Vidic je zavrnil očitke, da naj bi pri razpisu prišlo do konflikta interesov, saj naj bi izbrani svetovalec Darsu leta 2007 svetoval pri pripravi razpisne dokumentacije za elektronsko cestninjenje, hkrati naj bi svetoval celo izbranemu izvajalcu pri prijavi na razpis.

"To ne drži. Izbranemu ponudniku ni svetoval, le naročniku. Svetoval pa je ministrstvu pri pripravi razpisne dokumentacije; tedaj sem bil sam direktor direktorata za promet in odgovoren za uvedbo elektronskega cestninskega sistema na ministrstvu. Imeli smo pogodbo s konzorcijem Prime Consulting in Rapp," je pojasnil.

Na vprašanje, ali bo elektronski sistem cestninjenja kdaj uveden tudi za osebna vozila, je dejal, da o tem sedaj na Darsu ne razmišljajo, saj so s sedanjimi prihodki od vinjet zelo zadovoljni. "Tudi politično-cestninska politika je izključno v rokah države - bi bilo nesprejemljivo, če bi s cestnino bolj obremenili osebna vozila in jim zaračunali vsak prevoženi kilometer," je dodal.