c S

Opozorila o nepopolni odpravi vseh oblik diskriminacije istospolnih parov

27.02.2017 08:10 Ljubljana, 24. februarja (STA) - Ob začetku uporabe zakona o partnerski zvezi, ki istospolnim parom prinaša enakopravnost na večini pravnih področij, v strankah in nevladnih organizacijah opozarjajo, da to še ne pomeni odprave vseh oblik diskriminacije istospolnih parov. Njihov položaj je zdaj urejen bolj enakopravno, a prostor za izboljšave ostaja, so poudarili v Legebitri.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer, sicer predlagatelj zakona, je ob začetku uporabe zakona v sporočilu za javnost poudaril, da se z izenačevanjem pravic istospolnih daje veljava in krepi položaj človekovih pravic vseh posameznikov v naši družbi. Kot je še opozoril, so desetletja neuspešnih poskusov, da bi v Sloveniji pravno izenačili pravice istospolnih, otipljiv dokaz, da človekove pravice niso samoumevne.

Tudi sicer v SMC pozdravljajo začetek uporabe zakona o partnerski zvezi, ki odpravlja diskriminacijo istospolnih parov pri dostopu do temeljnih ekonomskih in socialnih pravic. Ob tem pa se zavedajo, da ne gre za popolno izenačitev vseh pravic, so pa zadovoljni, da zakon izenačuje večino temeljnih pravic.

V ZL so začetek uporabe zakona označili za "velik korak naprej k pravičnosti, ki pa ne odpravlja diskriminacije v celoti". Vztrajajo pri stališču, da morajo biti pravice LGBT skupnosti povsem enake kot pravice vseh ostalih državljanov. Opozorili so, da tega ta zakon ne zagotavlja ne na simbolni ne na življenjski ravni.

"Ko govorimo o človekovih pravicah, govorimo o totalnosti. Če veljajo, morajo veljati v celoti. In isto velja za to področje. Zakon o partnerski zvezi moramo tako razumeti kot uvod v popolno odpravo diskriminacije. Vse ostalo je gnili kompromis", je izpostavil poslanec ZL Matej T. Vatovec.

Kot so v ZL še zapisali v sporočilu za javnost, so vprašanja svobode in enakosti LGBT skupnosti ter ostalih manjšin temeljna in univerzalna vprašanja, in kot taka nujen sestavni del vsakršnega razmišljanja o naprednejših in enakopravnejših družbenih oblikah. Omenjeni zakon kljub temu za istospolne pare prinaša pomembne spremembe vsakršnega razmišljanja o naprednejših in enakopravnejših družbenih oblikah.

Predsednik društva Legebitra Simon Maljevac je ob začetku uporabe zakona poudaril, da je položaj istospolnih parov zdaj urejen veliko bolj enakopravno kot v prejšnjem zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, saj izenačuje pravice raznospolnih in istospolnih parov, a z dvema izjemama. Še vedno namreč ne omogoča skupne posvojitve in ne omogoča pomoči pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo.

"Zakon je vsekakor premik v pravo smer in velik korak k večji enakopravnosti istospolnih parov in družin, vendar pa, žal, še vedno ustvarja razlikovanje med partnerskimi zvezami in zakonskimi zvezami," je v sporočilu še opozoril Maljevac.

Kot so pri Legebitri še navedli, zakon o partnerski zvezi ureja približno 200 pravnih stanj v približno 70 zakonih. Ena bolj očitnih sprememb je izenačitev postopka sklenitve partnerske zveze z zakonsko zvezo. To v praksi pomeni, da istospolni pari lahko sklenejo partnersko zvezo izven uradnih prostorov, svečano, javno in v prisotnosti prič. Prva istospolna partnerska zveza bo po poročanju medijev sklenjena v soboto v Mariboru.

Glavna razlika med zakonsko zvezo in partnersko zvezo še vedno ostaja v pri kandidiranju za status posvojitelja. Istospolni pari namreč ne bodo mogli kandidirati za ta status. Onemogočen pa ostaja tudi dostop do oploditve z biomedicinsko pomočjo za ženske v istospolni partnerski zvezi in samske ženske.