c S

Ciper odpovedal nov krog pogovorov o združitvi

22.02.2017 16:17 Nikozija, 22. februarja (STA) - Zaradi spora med voditeljema ciprskih Grkov in ciprskih Turkov so odpovedali za četrtek napovedan nov krog pogovorov o vnovični združitvi otoka, kar so potrdili iz uradov obeh voditeljev. Združeni narodi, ki bi vodili pogovore, se zaenkrat še niso odzvali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na sestanku prejšnji teden sta se ciprski predsednik Nikos Anastasiades in vodja ciprskih Turkov Mustafa Akinci sprla in kasneje drug drugega obtoževala, da sta zapustila sestanek.

Anastasiades, ki je bil o odpovedi srečanja obveščen danes, obžaluje Akincijevo odločitev. "Obžalujem Akincijevo odločitev, da se jutri ne bo udeležil sestanka. Pripravljen sem na nadaljevanje pogovorov kadarkoli," je tvitnil.

Odnosi med stranema so se zaostrili, ko je ciprski parlament 10. februarja podprl predlog, da lahko v šolah v grškem delu Cipra enkrat letno za približno deset minut govorijo o referendumu iz leta 1950, ko se je večina otočanov odločila, da se združijo z Grčijo. Simbolni referendum so izvedli v času, ko je bil Ciper še britanska kolonija.

Akincijev tiskovni predstavnik je dejal, da je Akinci pripravljen nadaljevati s pogovori, če se zavrne že podprti predlog. "Upam, da se bodo v najkrajšem času lotili potrebnih korakov in določili nov termin," je dejal in s tem nakazal Akincijevo pripravljenost na nadaljevanje pogovorov o združitvi Cipra.

Ciper, država članica EU, je od leta 1974 razdeljen na grški in turški del. Turško Republiko severni Ciper, ki se je samooklicala leta 1983, priznava le Turčija.