c S

Juncker opozarja, da bo London za brexit plačal "zasoljeno ceno"

22.02.2017 07:52 Bruselj, 21. februarja (STA) - Velika Britanija bo morala za izstop iz Evropske unije plačati "zasoljeno ceno", pogajanja o novem odnosu z unijo pa bodo trajala več let, je danes v belgijskem parlamentu opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To bodo težka pogajanja in trajalo bo več let, da se bomo dogovorili o pogojih izstopa ter prihodnji arhitekturi odnosov med Veliko Britanijo in Evropsko unijo," je v enournem nagovoru belgijskim poslancem poudaril nekdanji luksemburški premier. Dodal je, da Britanci že vedo, da pri tem ne bo popustov oz. da brexit ne bo zastonj. Po njegovih besedah se od Britancev pričakuje, da bodo spoštovali zaveze, ki so jih dali.

Po navedbah virov v Bruslju, na katere se sklicuje AFP, bi lahko Bruselj Londonu v zvezi z britanskim deležem odprtih obveznosti unije izstavil "račun" v vrednosti do 60 milijard evrov. Evropska komisija doslej ni želela omenjati nobene vsote.

"To zadevo moramo rešiti, in sicer ne s srcem, polnim sovraštva, ampak ob zavedanju, da celina Britaniji veliko dolguje," je poudaril vodja komisije, in pri tem omenil vlogo nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla. "Brez Churchilla ne bi bili, kjer smo, in tega ne smemo pozabiti. A tudi naivni ne smemo biti," je dejal.

Ponovil je, da mora tisti, ki želi uživati prednosti enotnega evropskega trga, spoštovati štiri temeljne svoboščine, na katerih ta trg temelji, vključno s prostim pretokom delavcev. Znova je povedal tudi, da je žalosten zaradi odhoda Otoka iz povezave ter da brexit predstavlja krizo, ki zadeva vse v EU.

Britanska premierka Theresa May je napovedala "čisti brexit", torej popolno ločitev Otoka od struktur Evropske unije, vključno z izstopom iz enotnega evropskega trga. Britanska vlada namerava 50. člen lizbonske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU, sprožiti do konca marca. S sprožitvijo 50. člena se bodo med EU in Veliko Britanijo začela izstopna pogajanja, ki naj bi glede na lizbonsko pogodbo trajala do dve leti.