c S

ZN zaskrbljen zaradi okrepitve spopadov v okolici Damaska

21.02.2017 08:15 New York, 21. februarja (STA) - Združeni narodi so v ponedeljek izrazili skrb zaradi okrepitve spopadov v okolici sirske prestolnice Damask, ki so ponovno izbruhnili v soboto. ZN je namreč dobil poročilo o smrtnih žrtvah civilistov in ranjenih iz več mestnih četrti. Medtem se nadaljujejo priprave na mirovna pogajanja v Ženevi, ki se bodo začela predvidoma v četrtek.

"ZN je zaskrbljen zaradi zaostritve spopadov na območju Damaska v zadnjih nekaj dneh," je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP dejal tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq. Na prizadetih območjih mesta živi več kot 100.000 civilistov, ki potrebujejo pomoč, je še dejal.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je medtem že v Ženevi, kjer se pripravlja na nadaljevanje mirovnih pogajanj. Še vedno ni znano, kdo bo predstavljal opozicijo, vendar pa kmalu pričakujejo pojasnilo, kdo vse bo prišel v Ženevo, je dodal Haq.

De Mistura je sicer dejal, da si ne dela utvar o večjem preboju na prihajajočih pogajanjih, vendar je pripravljen vsaj poskusiti.

To bo že četrti krog pogajanj v Ženevi pod okriljem ZN, od zadnjega srečanja je minilo kar deset mesecev, vmes pa je se je zgodilo nekaj večjih sprememb.

Med drugim so režimske sile zavzele mesto Alep in druga območja, konec lanskega leta so se sprte strani strinjale o prekinitvi ognja, januarja in februarja pa so v kazahstanski Astani potekala pogajanja pod okriljem Rusije, Turčije in Irana, ki pa niso postregla z večjim prebojem.

V skoraj šest let trajajočih spopadih v Siriji je življenje izgubilo že več kot 310.000 ljudi, svoje domove pa je moralo zapustiti več milijonov ljudi.