c S

Iz Ukrajine kljub prekinitvi ognja poročila o novih žrtvah

20.02.2017 16:40 Kijev, 20. februarja (STA) - Z vzhoda Ukrajine prihajajo mešana poročila o uresničevanju nove prekinitve ognja, o kateri so se v soboto v Münchnu dogovorili zunanji ministri Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije. Ukrajinska vojska proruske upornike obtožuje kršitev in navaja, da je bil v zadnjih 24 urah ubit njihov vojak.

Po navedbah ukrajinske vojske so uporniki obstreljevali njene enote, pri čemer je bil en vojak ubit, eden pa ranjen. "Kljub temu pa močno upamo, da bo sovražnik sprejel predlog (o prekinitvi ognja)," je dejal predstavnik vojske Vladimir Lazarev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavnik samooklicane republike Doneck Eduard Basarin je medtem dejal, da prekinitev ognja od polnoči pretežno drži in ni bilo "skoraj nobenega napada", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O novi prekinitvi ognja so se v soboto ob robu Münchenske varnostne konference dogovorili zunanji ministri Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije. Dogovor je prinesel novo upanje za končanje 34 mesecev trajajočega konflikta, v katerem je bilo ubitih skoraj 10.000 ljudi.

Konflikt se je znova zaostril v začetku meseca, ko je bilo v okolici mesta Adiivka ubitih več deset ljudi, sprti strani pa sta znova začeli pomikati težko orožje naprej. V skladu z dogovorom iz Minska, sprejetim v beloruski prestolnici leta 2015, naj bi vojskujoči strani umaknili težko orožje, da bi ob frontni liniji nastalo tamponsko območje.

Obe strani sta večkrat kršili dogovor, na področju iskanja politične rešitve pa je bil dosežen le majhen napredek.