c S

Evropski parlament za oblikovanje skupnih pravil v sektorju robotike

20.02.2017 08:42 Strasbourg, 18. februarja (STA) - Evropski poslanci so ta teden na zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo, v kateri se zavzemajo za oblikovanje skupnih evropskih pravil, ki bi urejala vprašanja v zvezi s hitro razvijajočim se sektorjem robotike.

Parlament je pozval Evropsko komisijo, naj pripravi zakonodajne predloge o robotiki in umetni inteligenci, da bi se lahko v celoti izkoristil njihov gospodarski potencial in zagotovila ustrezna raven varnosti in zaščite. Ker se standardi za robote trenutno pripravljajo v več državah, bi morala EU prevzeti vodilno vlogo pri njihovem določanju, da ji ni treba slediti tistim iz tretjih držav.

Evroposlanci poudarjajo, da je nujno treba z ustrezno zakonodajo pojasniti vprašanja odgovornosti, predvsem v primeru vozil brez voznika. Pozivajo k vzpostavitvi sistema obveznega zavarovanja in dopolnilnega sklada, ki bi zagotavljal polna nadomestila za žrtve nesreč v teh primerih.

Med drugim predlagajo tudi vzpostavitev posebnega pravnega statusa za robote na dolgi rok, tako da bi vsaj najbolj napredni avtonomni roboti lahko pridobili status elektronskih oseb in bili tako odgovorni za nadomestitev škode, ki bi jo morebiti povzročili.

Razvoj in uporaba robotike bi lahko vplivala tudi na trg delovne sile, kar bi morala Evropska komisija redno spremljati, menijo poslanci.

Kot poudarja dokument, robotika odpira tudi etična vprašanja glede zasebnosti in varnosti, zato se parlamentarci zavzemajo za oblikovanje prostovoljnega etičnega kodeksa ravnanja za raziskovalce in načrtovalce robotov, ti pa bi morali pri delovanju spoštovati človekovo dostojanstvo.

Resolucija Evropsko komisijo tudi poziva, naj razmisli o vzpostavitvi Evropske agencije za robotiko in umetno inteligenco, ki bi javnim službam zagotavljala tehnična, etična in regulativna strokovna znanja.