c S

Črnogorke protestirajo zaradi zmanjšanja dodatka za matere

17.02.2017 13:49 Podgorica, 17. februarja (STA) - Več tisoč žensk je v četrtek v črnogorski prestolnici Podgorica protestiralo zaradi zmanjšanja dodatka za matere s tremi ali več otroki. Nekaj sto jih je pred sedežem vlade vztrajalo še vso noč, poročajo tamkajšnji mediji.

Pred sedežem vlade so se v četrtek zbrale protestnice iz vse države in zahtevale srečanje s predsednikom tamkajšnje vlade Duškom Markovićem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mirno želimo počakati, da nas nagovori nekdo iz vlade, ne želimo izgredov," je povedala protestnica Željka Savković.

Več sto žensk je po poročanju medijev pred zgradbo vlade v Podgorici vztrajalo vso noč, pri tem pa so med drugim prepevale črnogorske ljudske pesmi ter pesem, posvečeno premierju Markoviću.

Vlada je mesečne subvencije za matere, ki bi jih te prejemale do konca življenja, uvedla oktobra lani, vendar jih je zaradi poslabšanja stanja javnih financ z letošnjim letom znižala za 25 odstotkov. Mati s tremi otroki je na primer doslej prejemala 336 evrov mesečno, odslej pa bo dobila 264 evrov. Povprečna mesečna plača v Črni gori znaša okoli 500 evrov.

Do mesečnih izplačil, za katere bi vlada odštela približno 67 milijonov evrov na leto, je v Črni gori upravičenih okoli 18.500 žensk.

Črna Gora, kandidatka za članstvo v EU, se sooča s pritiskom za izboljšanje finančnega stanja države. Javni dolg trenutno predstavlja 62 odstotkov bruto domačega proizvoda, v državi pa beležijo 20-odstotno brezposelnost.