c S

Vroča juha ustavnih sodnikov

17.02.2017 08:58 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Nedavna odločba, ki se nanaša na videz nepristranskosti sodišča, je na prvi pogled zgolj ena v vrsti odločitev ustavnega sodišča. A med sodniki je krepko završalo in ni tako malo takih, ki se bojijo, da bo zamajala sodni sistem, sploh del, ki se nanaša na priznanje krivde, v Dnevniku piše Mojca Furlan-Rus.

Po razlagi predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika bo sodnik izločen le, če bo v obrazložitvi sodbe za tiste, ki so priznali, zapisal kaj obremenjujočega za tiste, ki niso. Opozarja tudi, da ima v primeru, ko se sodnik z izločitvijo strinja, še vedno zadnjo besedo predsednik sodišča. Tu pa lahko nastopi druga težava. Na njegovo odločitev v tej fazi ni možna pritožba, možna je šele po koncu prvostopenjskega sojenja.

Poraja se tudi vprašanje, kaj to pomeni za zadeve, ki so že v obravnavi. Načeloma naj bi stranka izločitev sodnika predlagala takoj, ko nastane razlog zanjo. A ni dvoma, da bodo odvetniki tudi v teh primerih poskušali z izločitvami. Kako je s sojenji, ki so že končana? Stranke, ki jim še ni pretekel rok za pritožbo na ustavno sodišče, bodo to možnost verjetno uporabile, četudi tega ugovora dotlej niso uveljavljale.

Treba bo počakati na sodno prakso. Sodniki, s katerimi smo govorili, vendarle upajo, da bodo odprta vprašanja rešena čim prej, sistemsko, v zakonu. Ob vprašanjih, kako naprej, pa jih na tiho tudi črviči, kateri primeri, s katerimi so se ukvarjali zadnje čase, bi lahko padli, sklene komentatorka.