c S

Vlada ne podpira posvetovalnega referenduma o omejevanju priseljevanja

16.02.2017 15:28 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Vlada ne podpira predloga za razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi kvotnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov po EU, kot ga predlaga nepovezani poslanec Andrej Čuš. Po mnenju vlade je Slovenija uspešno uporabila številne druge vzvode upravljanja migracijskih tokov.

V vladi ocenjujejo, da je predmet odločanja na predlaganem posvetovalnem referendumu določen nejasno in je poimenovanje predloga in referendumskega vprašanja neskladno, saj se predlog za razpis posvetovalnega referenduma nanaša na nastanitve migrantov v Sloveniji, referendumsko vprašanje pa na omejevanje priseljevanja in zavračanje kvotnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov.

Tako iz Čuševega predloga ni jasno razvidno, ali DZ predlaga razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah migrantov ali omejevanju priseljevanja na sploh oziroma koga (tudi t. i. ekonomskih migrantov), so sporočili z vladnega urada za komuniciranje po današnji seji vlade.

V vladi tudi ugotavljajo, da iz predloga ni jasno, kaj je mišljeno s kvotnim sistemom dodeljevanja ilegalnih migrantov, saj v okviru kvotnega sistema govorimo o premestitvah in preselitvah oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito.

V vladi navajajo, da je Slovenija kot država članica EU zavezana k vzpostavitvi skupne evropske azilne politike oziroma skupnega evropskega azilnega sistema ter delitvi bremen in solidarnosti med državami članicami pri sprejemanju beguncev. Slovenija je možnost omejevanja sprejema oziroma kvote uveljavila v primeru premestitev oziroma preselitev prosilcev in oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito, iz drugih držav članic EU oziroma tretjih držav, kjer obveze do dostopnosti postopka ni, saj je bil opravljen že v drugi državi članici EU oziroma tretji državi.

Zato uporablja vse pravne možnosti, da iz drugih držav članic oziroma tretjih držav sprejme takšno število prosilcev za mednarodno zaščito, ki mu lahko nudi učinkovite in hitre postopke, sprejem in pogoje za vključevanje v slovensko družbo, hkrati pa spoštuje mednarodno pravno zavezujoč in ustavno varovan institut mednarodne zaščite za vse osebe, ki na njenem ozemlju za zaščito zaprosijo.

Zavračanje omenjenega kvotnega sistema bi po mnenju vlade pomenilo kršitev zavez v okviru resolucije o imigracijski politiki iz obdobja, ko je Slovenija začela postopek približevanja EU, in resolucije o migracijski politiki, torej dokumentov, ki še vedno predstavljata temeljne usmeritve na področju migracijske politike v Sloveniji.

Vlada tako ocenjuje, da je Slovenija uspešno uporabila številne druge vzvode upravljanja migracijskih tokov, ki so v skladu tako z mednarodnimi pravnimi instrumenti kot zakonodajo Slovenije in tudi z obveznostmi in solidarnostjo, ki izhaja iz članstva v EU. Zato predloga za razpis posvetovalnega referenduma ne podpira, so še sporočili po seji vlade.