c S

Evropski parlament za ambicioznejše zmanjševanje izpustov

16.02.2017 13:05 Strasbourg, 16. februarja (STA) - Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprl predlog Evropske komisije, s katerim naj bi EU v letih po 2021 hitreje zmanjševala izpuste toplogrednih plinov. V evropskem sistemu trgovanja z izpusti (ETS) bo tako zgornja meja izpustov vsako leto manjša za 2,2 odstotka.

Evropski parlament je o tem vprašanju glasoval v sredo in predlog potrdil s 379 glasovi za, 263 glasovi proti in 57 vzdržanimi, navaja sporočilo za javnost iz parlamenta. Sedaj bodo stekla pogajanja z z državami članicami, v katerih bo oblikovan dokončen predlog zakonodaje.

EU si je v okviru podnebne in energetske politike za leto 2030 zadala zavezujoč cilj vsaj 40-odstotnega domačega zmanjšanja skupnih izpustov toplogrednih plinov EU glede na ravni iz leta 1990. Za stroškovno učinkovito uresničitev tega cilja bodo morali sektorji, ki so vključeni v sistem ETS, zmanjšati svoje izpuste za 43 odstotkov glede na leto 2005, sektorji, ki niso vključeni v ta sistem, pa za 30 odstotkov glede na leto 2005.

Evropski parlament tako predlaga, naj se zgornja meja za ETS vsako leto od leta 2021 zmanjša za 2,2 odstotka. To ustreza dodatnemu zmanjšanju za približno 556 milijonov ton ogljikovega dioksida v obdobju 2021-2030 v primerjavi s trenutnim letnim zmanjšanjem v višini 1,74 odstotka. Poslanci so ob tem menili, da bi morali ta cilj sčasoma še zaostriti.

Prav tako so se evropski poslanci izrekli za podvojitev zmogljivosti rezerv emisijskih pravic za stabilnost trga do leta 2019, saj bi na ta način počrpali presežna dovoljenja izpustov.

Predlog predvideva tudi vzpostavitev dveh skladov, ki se bosta financirala skozi prodajo ETS dovoljenj: sklad za modernizacijo, ki bi pomagal pri nadgradnji energetskih sistemov v revnejših članicah EU, ter sklad za inovacije, ki bi finančno podpiral inovativne projekte na področjih obnovljivih virov energije ter zmanjševanja, zajemanja in shranjevanja izpustov ogljikovega dioksida.

Prav tako so se poslanci zavzeli za "sklad za pravičen prehod", ki naj bi sredstva od prodaje ETS dovoljenj namenjal za krepitev veščin ter premeščanje delavcev, ki jih bo prizadel prehod v nizkoogljično gospodarstvo.

Poslanci so se dotaknili tudi letalskega in pomorskega sektorja. Menili so, da bi moral letalski sektor prejeti 10 odstotkov manj dovoljenj kot v povprečju v letih 2014-2016. Prihodki iz naslova prodaje dovoljenj v letalskem sektorju bi bili namenjeni podnebnim ukrepov v EU in tretjih državah.

Prav tako pa so mnenja, da bi moral za izpuste plačevati tudi pomorski sektor. Predlagajo vzpostavitev "pomorskega podnebnega sklada", ki bi izboljševal energetsko učinkovitost, investicije, inovativne tehnologije ter zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida v sektorju.