c S

Francosko pravosodje bo nadaljevalo preiskavo proti Fillonu

16.02.2017 13:45 Pariz, 16. februarja (STA) - Francosko pravosodje bo nadaljevalo preiskavo kandidata francoskih konservativcev na predsedniških volitvah Francoisa Fillona zaradi domnevno fiktivne zaposlitve svoje soproge. Kot so sporočili danes, "doslej zbrani elementi trenutno ne dopuščajo ustavitve postopka", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci so doslej zbrane informacije v sredo predali tožilstvu, pristojnemu za finančne zadeve. Na njihovi podlagi je tožilstvo tudi sprejelo odločitev glede nadaljevanja preiskave.

Francosko pravosodje je 25. januarja proti Fillonu uvedlo predhodno preiskavo zaradi suma poneverbe javnih sredstev v povezavi z obtožbami, ki so se pojavile v medijih. Te so vrgle senco dvoma na zaposlitev Fillonove soproge Penelope kot njegove asistentke. Pojavili so se očitki, da je bila zaposlitev z visoko plačo zgolj fiktivna.

Glede na današnje sporočilo tožilstva sicer še vedno ni jasno, kakšna bo končna usoda preiskave. Se pa pristojne oblasti očitno niso odločile, da primer nemudoma zavržejo, kar je bila ena od možnosti v postopku, pojasnjuje francoski časnik Le Monde.

Fillonov odvetnik je sicer zatrdil, da v izjavi tožilstva ni ničesar novega. Po njegovih besedah kaže, da po treh tednih preiskave niso zbrali dovolj dokazov, da bi lahko Fillona uradno obtožili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Afera je sicer že zadala velik udarec Fillonovim možnostim za uspeh na predsedniških volitvah. Prvi krog bo 23. aprila, drugi pa 7. maja. Nekdanji favorit naj bi se glede na ankete uvrstil za vodjo skrajne desnice Marine Le Pen in sredinskim kandidatom Emmanuelom Macronom, kar bi mu onemogočilo uvrstitev v drugi krog.