c S

Tudi po združitvi skladov namen ostaja popolnoma enak

15.02.2017 13:12 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Z novim letom se je javni sklad za razvoj kadrov in štipendije pripojil k javnemu jamstvenemu, preživninskemu in invalidskemu skladu. "Novo je le ime, namen ostaja popolnoma enak," je na dogodku ob pripojitvi sklada povedal direktor novega javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Robert Marolt.

"Ljudem, ki so se znašli v nezavidljivih življenjskih situacijah, sklad pomaga tako, da se zavarujejo njihove pravice, in jim s finančnim prispevkom vsaj nekoliko olajša stisko. Mladim in zaposlenim pa želi omogočiti nadaljnji osebni in intelektualni razvoj," je pojasnil Marolt. Državni sekretar na ministrstvu za za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar pa je dodal, da je sklad opora tistim, ki jo potrebujejo, in vzpodbuda za vse, ki se želijo razvijati.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad zagotavlja varovanje pravice do preživnine otrokom, ki jim je preživninski zavezanci ne plačujejo. Sklad vzpodbuja zaposlovanje invalidov. Srbi za delavce, ki ne dobijo plačila zaradi insolventnosti delodajalca. Ponuja pa tudi programe za razvijanju kompetenc delavcev in konkurenčnost gospodarstva. Od pripojitve pa nudi tudi finančne vzpodbude v obliki štipendij za šolanje doma in v tujini dijakom in študentom.

Oddelek v skladu so tudi štipendije Ad futura, ki letos praznujejo 15. obletnico delovanja. Štipendije vzpodbujajo mobilnosti v tujino in mobilnosti v Slovenijo. "Ad futura je v svojem delovanju podelila 1018 štipendij v vrednosti skoraj 30 milijonov evrov v okviru mobilnosti v tujino, podelila pa je tudi 407 štipendij za izobraževanje tujcev v Sloveniji," je za STA povedala vodja oddelka za Ad futuro Doris Sattler.

Programi po njenih besedah zagotavljajo kakovosten kader za nadaljnji tehnološki in gospodarski razvoj Slovenije, saj se morajo vsi prejemniki štipendije po zaključenem izobraževanju zaposliti v Sloveniji. Štipendije za mobilnost v Slovenijo pa prispevajo k internacionalizaciji za študente, ki trenutno niso mobilni. "Stremimo k temu, da naši programi vzpodbujajo mednarodno mobilnost in pridobivanja različnih izkušenj," je pojasnila Sattlerjeva.