c S

Zvezni sodnik v Seattlu proti zamrznitvi Trumpovega ukaza o priseljencih in beguncih

14.02.2017 11:50 Washington, 14. februarja (STA) - Zvezni sodnik v Seattlu James Robart, ki je 3. februarja začasno razveljavil izvršni ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priseljencih in beguncih, je v ponedeljek zavrnil zahtevo Trumpovih odvetnikov po zamrznitvi sodnega postopka, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Nisem pripravljen upočasniti," je po navedbah televizijske mreže CNN poudaril Robart, ki ga je ameriško pravosodno ministrstvo pozvalo, naj postopek zamrzne, dokler o primeru ne bo znova odločilo prizivno sodišče. "Nekoliko sem presenečen, saj je predsednik že določil srečanje na sodišču," je dodal sodnik, pri tem pa spomnil na tvite, v katerih Trump poziva sodišče, naj njegov sporni ukaz razglasi za veljavnega.

Trump je 27. januarja podpisal izvršni ukaz o 90-dnevni prepovedi potovanja v ZDA državljanom Irana, Iraka Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna, za 120 dni vsem beguncem in za nedoločen čas sirskim beguncem. Ukaz je čez noč prizadel tudi imetnike dovoljenj za delo in bivanje v ZDA ter imetnike veljavnih vizumov kakor tudi begunce, ki so prestali podroben pregled, ki traja dve leti, preden so jim dovolili priti čez ocean.

Washingtonski državni tožilec Bob Ferguson je v ponedeljek poudaril, da je vesel, da je sodnik Robart zavrnil zahtevo Trumpove administracije za zamrznitev postopka. "Se vidimo na sodišču," je dodal.