c S

Na kranjskem sodišču še en izmed obtoženih iz policijske akcije Očistimo Slovenijo

14.02.2017 07:58 Kranj, 13. februarja (STA) - Skoraj pet let po tem, ko je policija v obsežni kriminalistični akciji Očistimo Slovenijo razkrila združbo za trgovino z drogami, je danes na kranjsko okrožno sodišče stopil še eden izmed obtoženih. Domnevnega vodjo združbe pa policija še vedno išče z mednarodno tiralico.

Kranjska okrožna sodnica Andrijana Ahačič je oktobra 2013 osmerico obtoženih spoznala za krivo neupravičene proizvodnje in prometa z drogami in jim izrekla zaporne kazni v višini od pol leta do 12 let, skupaj pa 38 let in štiri mesece zapora. Kazenski postopek zoper Miloša Šćekića, ki ima po obtožnici najvišjo vlogo v organizirani kriminalni združbi, Željka Kneževića in Josipa Delijo pa je takrat zaradi njihove nedosegljivosti izločila.

Sedaj sta Delija in Knežević, ki naj bi bila v tem času v kazenskem postopku na Hrvaškem, slovenskim pravosodnim organom ponovno dosegljiva. Zato je bil za danes na kranjskem okrožnem sodišču za njiju razpisan predobravnavni narok. Vendar ga je sodnica Ahačičeva preložila, in sicer na predlog zagovornikov, da se preveri, ali sta sta bila obtožena za isto kaznivo dejanje že obsojena na Hrvaškem.

Iz obtožnice izhaja, da je Delija poleti in jeseni 2011 v Zagrebu kupil kokain z namenom njegove nadaljnje prodaje. S tem naj bi storil kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Na podlagi priznanja krivde za istovrstno kaznivo dejanje, ki ga je storil v času od februarja 2010 do februarja 2012, pa je bil na zagrebškem sodišču že obsojen.

Izrečena mu je bila zaporna kazen v višini štirih let in petih mesecev. Tri leta in osem mesecev kazni je prestal, sedaj pa je na pogojnem odpustu. Dejanja, ki mu jih očita tožilstvo v Sloveniji, je Delija storil v istem časovnem obdobju kot dejanja, za katera je bil že obsojen, torej je bil zanje že kaznovan, zatrjuje obramba in predlaga umik obtožbe zoper Delijo.

Po neuradnih podatkih naj bi tudi zoper Kneževića, ki danes na kranjsko sodišče ni prišel, potekal postopek na Hrvaškem. Zato je tudi njegov zagovornik predlagal, da sodišče opravi poizvedbe v sosednji državi. S tem se je strinjala tudi tožilka Nadja Gasser. Sodnica je tako predobravnavni narok preložila do pridobitve listin s Hrvaške.

Še vedno pa kranjskemu sodišču nedosegljiv ostaja domnevni vodja gorenjskega dela trgovine z drogami, ki naj bi se ukvarjal tudi z orožarskimi posli, 37-letni Črnogorec Miloš Šćekić. Sodišče ga išče z mednarodno tiralico preko Interpola.

Policisti so maja 2012 v do tedaj najobsežnejši preiskavi v zgodovini Slovenije, na območju Gorenjske, Primorske in Ljubljane prijeli več kot 60 oseb. Združbe naj bi delovale tako na območju Balkana kot Evropske unije, največ aktivnosti pa naj bi potekalo po t.i. balkanski poti. Trgovali naj bi z orožjem in vsemi drogami, ki so na trgu najbolj prisotne - kokainom, heroinom, amfetamini in hašišem.