c S

O reorganizaciji centrov za socialno delo na posvetih po vsej Sloveniji

13.02.2017 07:55 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Ministrstvo za delo, ki je predlog novele zakona o socialnem varstvu z reorganizacijo centrov za socialno delo že dalo v javno razpravo, v torek začenja serijo lokalnih posvetov o projektu. Posveti bodo odprti za javnost, potekali pa bodo do junija. Prvi bo v Ljutomeru.

"Ker želimo v proces reorganizacije vključiti različne lokalne deležnike, bomo v času od februarja do junija organizirali serijo lokalnih posvetov v izbranih krajih po Sloveniji," so na svoji spletni strani napovedali na ministrstvu. Na posvetih bodo spodbudili izmenjavo mnenj s predstavniki lokalne skupnosti, stroke, nevladnih organizacij, javnih zavodov in uporabnikov storitev pri centrih.

Reorganizacija je po opozorilu ministrstva zahteven projekt, njen uspeh pa je odvisen tudi od vključenosti vseh deležnikov in njihovega zaupanja v koristi sprememb.

Prvega posveta v torek v Ljutomeru se bodo udeležili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, v. d. generalne direktorice direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Tanja Amon in soboški župan Aleksander Jevšek.

Kopač Mrakova in Amonova bosta tudi na posvetu 21. februarja v Ilirski Bistrici, navzoč pa bo še tamkajšnji župan Emil Rojc.

Dogodke bo kot voditelj po navedbah ministrstva povezoval predsednik Rejniškega društva Slovenije Darko Krajnc.

Predlog reorganizacije ohranja obstoječih 62 centrov za socialno delo, uvaja pa centralno enoto centrov in 16 območnih centrov na regijski ravni. Centralna enota bo nudila podporo centrom in skrbela za izobraževanje in razvoj strokovnega področja. Območni centri bodo vključevali regijsko interventno službo in tam, kjer krizni centri obstajajo že zdaj, tudi te. Po potrebi bodo oblikovali mobilni strokovni tim.