c S

Mogherinijeva pozvala ZDA, naj se ne vpletajo v evropsko politiko

13.02.2017 07:54 Washington, 11. februarja (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je ameriške sogovornike med obiskom Washingtona v četrtek in petek pozvala, naj se ne vpletajo v zadeve EU, kot se tudi EU ne vpleta v zadeve ZDA. To je letelo na predsednika Donalda Trumpa, ki glasno navija za izstop Velike Britanije iz EU.

Nekdanji ameriški veleposlanik pri EU Anthony Gardener je januarja opozoril, da Trump s podporo brexitu podpira delitev Evrope, kar ni v interesu ZDA.

Mogherinijeva se je v Washingtonu med drugim srečala z državnim sekretarjem Rexom Tillersonom in dobila vtis, da bodo ZDA ohranile iranski jedrski sporazum, pri katerem je sodelovala tudi EU oziroma Mogherinijeva osebno.

"Glede na to, kar sem slišala o namenu vztrajanja pri sporazumu, sem pomirjena," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala Mogherinijeva.

ZDA po njenih besedah še ne vedo, kdo bo novi veleposlanik pri EU, prav tako pa v Washingtonu še ni odločitve, kako naprej ali sploh glede sporazuma o prosti trgovini.

Sicer pa sta s Tillersonom veliko govorila o terorizmu, Rusiji, Iranu, Siriji in Ukrajini, podobne teme pa so bile na mizi tudi na njenem srečanju s svetovalcem za nacionalno varnost ZDA Michaelom Flynnom.