c S

Končno glasovanje o Ceti v ospredju tokratnega zasedanja Evropskega parlamenta

13.02.2017 08:29 Strasbourg, 13. februarja (STA) - Osrednji dogodek tokratnega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta bo končno glasovanje o trgovinskem sporazumu EU in Kanade, znanem po kratici Ceta. Ob tej priložnosti bo evropske poslance kot prvi kanadski premier doslej nagovoril Justin Trudeau. Poslanci imajo med drugim na programu še novo protiteroristično zakonodajo in reformo EU.

Poslanci bodo o Ceti razpravljali in glasovali v sredo. Brez soglasja parlamenta sporazum ne more začeti veljati, ker pa gre za mešani sporazum, ga morajo ratificirati še nacionalni in regionalni parlamenti članic unije. Se bo pa po zeleni luči Evropskega parlamenta začela začasna raba sporazuma, v delih, ki vsebinsko spadajo pod izključno pristojnost EU.

Pristojni odbor Evropskega parlamenta je sporazum, ki sta ga EU in Kanada zaradi nasprotovanja javnosti in na koncu zaradi pomislekom belgijske regije Valonije zapečatili z velikimi težavami, podprl 24. januarja. Z njim naj bi se korenito povečalo trgovanje blaga in storitev ter naložbe med partnericama.

Pogajanja o Ceti so se začela na vrhu EU in Kanade v Pragi maja 2009, končala pa so se v Ottawi septembra 2014. EU in Kanada sta ga podpisali konec lanskega oktobra. Le dan po glasovanju bo poslance v četrtek nagovoril kanadski premier Justin Trudeau.

V torek bo parlament glasoval o predlogu direktive za boljše preprečevanje terorističnih dejanj z odkrivanjem tujih borcev in potencialnih napadalcev. V četrtek bodo nato poslanci glasovali o uredbi, ki predvideva obvezno preverjanje potnih listin za vse državljane EU in državljane tretjih držav ob prehodu zunanjih meja unije.

Pred poslanci so v naslednjih dneh še številne teme. V torek bodo razpravljali o stanju 86 milijard evrov vredne finančne pomoči Grčiji, v četrtek pa sprejemali tri resolucije glede reforme unije. Te poudarjajo, da mora EU za izboljšanje svojega delovanja in povrnitev zaupanja državljanov najprej izkoristiti orodja in mehanizme, ki jih nudi Lizbonska pogodba, ter šele nato sprejemati reforme.

V sredo poslance čaka glasovanje o enotnem trgu z ogljikom oziroma o strožjih omejitvah toplogrednih plinov v EU. Na Evropsko komisijo pa bodo naslovili vprašanje, kdaj namerava predlagati spremembe pravil o registraciji pesticidov z nizko stopnjo tveganja in glasovali o spremljajoči resoluciji, izhaja iz napovednika zasedanja na spletni strani parlamenta.

Evropsko komisijo bodo pozvali tudi, da predstavi svoje načrte o nemških cestninah. Zanima jih namreč, kako dogovor o nemških cestninah odpravlja začetno zaskrbljenost o diskriminaciji na podlagi nacionalnosti.

Parlament bo poleg tega v torek s komisarjem za širitev Johannesom Hahnom razpravljal o reformnih prizadevanjih Albanije ter Bosne in Hercegovine v lanskem letu. Istega dne bo v okviru svojega prvega uradnega obiska v tujini poslance na slavnostni seji nagovoril novi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.