c S

DZ prihodnji teden tudi o kandidatu za predsednika vrhovnega sodišča

10.02.2017 17:49 Ljubljana, 10. februarja (STA) - Redna februarska seja DZ se bo začela v ponedeljek, na njej pa bodo poslanci med drugim odločali o kandidatu za novega predsednika vrhovnega sodišča. Poslanci se bodo lotili še zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, zakona o vajeništvu, policijskih pooblastil ter kopice pravosodnih zakonov.

Kolegij predsednika DZ Milana Brgleza je danes določil časovni potek seje. Ta se bo začela v ponedeljek s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom.

Vsebinski del seje se bo začel v torek, ko bodo med drugim na sporedu mandatno-volilne zadeve. Poslanci bodo tedaj odločali, ali bodo na mesto predsednika vrhovnega sodišča imenovali vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča. Kandidat lahko med poslanci računa na zadostno podporo, saj so mu jo napovedali v koaliciji, odrekli pa v SDS.

V torek bodo poslanci več kot štiri ure razpravljali o noveli zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki med drugim policiji omogoča zbiranje in uporabo podatkov o letalskih potnikih, optično prepoznavanje registrskih tablic, hkrati pa razširja možnost zbiranja biometričnih podatkov. Predlog je sicer naletel na številne očitke, da bo policija dobila možnost prekomernega zbiranja in obdelovanja osebnih podatkov.

Prav tako ima DZ na dnevnem redu torkove seje novelo zakona o občinskem redarstvu, ki občinskim redarjem daje možnost ugotavljanja identitete osebe ter uporabe telesne sile in plinskega razpršilca. Prav glede slednjega ima del poslancev pomisleke.

V torek se bodo poslanci lotili še predlogov zakona o čezmejnem izvajanju storitev ter zakona o osebni asistenci, ki ga predlagajo v NSi.

Na sredinem delu zasedanja pa jih čaka zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki med drugim uvaja popolno prepoved oglaševanja ter razstavljanja teh izdelkov. V predlogu ostaja tudi uvedba enotne embalaže, čeprav so obravnavo zakona doslej zaznamovala različna stališča v koaliciji do tega vprašanja. O predlogu bodo poslanci razpravljali tri ure in pol.

V sredo bodo imeli na mizi tudi novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, ki dovoljuje vodenje in hrambo vrednostnih papirjev le investicijskim družbam in bankam. Člen glede prepovedi opravljanja teh storitev odvetnikom in notarjem je matični odbor pustil odprt in ga bodo v sredo dorekli poslanci.

Na dnevnem redu sredinega dela zasedanja je so še novela zakona o pravdnem postopku, s katero naj bi pospešili sodne postopke, ter zakon o overitvi listin v mednarodnem prometu in novela zakona o spodbujanju razvoja turizma.

V četrtek bodo poslanci največ časa namenili zakonu o vajeništvu, o katerem bodo opravili več kot štiriurno splošno razpravo. Zakon, če bo sprejet, bo vajeništvo poskusno uvedel v šolskem letu 2017/2018.

Lotili se bodo tudi predloga priporočila poslanske skupine SDS, s katerim bi DZ vlado in vrhovno državno tožilstvo pozval k ustreznejši ureditvi prevzema pregona s strani zasebnega tožilca po zavrženju ovadbe na tožilstvu. Matični odbor je sklenil, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Seja se bo zaključila v petek, ko bo na dnevnem redu kopica pravosodnih zakonov. Splošno razpravo bodo poslanci opravili o zakonu o državnem odvetništvu, s katerim bi vlada državno pravobranilstvo nadomestila z državnim odvetništvom. Prav tako bo DZ opravil splošno razpravo o vladnem zakonu o sodnem svetu, s katerim se med drugim disciplinsko sankcioniranje sodnikov umika s sodišč v pristojnost sodnega sveta.

Splošna razprava bo v petek namenjena tudi dopolnitvam zakona o kazenskem postopku, katerimi želijo v SDS vzpostaviti učinkovito pravno varstvo v primeru zavrženja kazenskih ovadb.