c S

Neizpolnjeni ostajata še dve priporočili Greca, pet jih je izpolnjenih delno

09.02.2017 15:53 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Vlada se je danes seznanila z drugim vmesnim poročilom o napredku pri izvajanju priporočil skupine držav proti korupciji Greco. Slovenija je v celoti zadovoljivo izpolnila oz. obravnavala 12 od 19 priporočil. Pet jih je delno izpolnjenih, dve ostajata neizpolnjeni, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Neizpolnjena oz. delno izpolnjena ostajajo priporočila, ki se nanašajo na preprečevanje korupcije pri poslancih, sodnikih in tožilcih. Greco tako med drugim ugotavlja, da ni bilo presoje učinkovitosti pravil o stikih članov DZ in DS z lobisti. Slovenija pa tudi še ni proučila možnosti za spremembo postopka za imenovanje vrhovnih sodnikov tako, da bi se zmanjšala možnost političnega vpliva.

Po oceni Greca sedanja raven skladnosti s priporočili ni več "v celoti nezadovoljiva" in se zato za Slovenijo ne uporablja več določba poslovnika, ki se nanaša na članice, za katere se ugotovi, da ne izpolnjujejo priporočil iz ocenjevalnega poročila.

Slovenija mora poročilo o ukrepih, sprejetih za izvajanje neizpolnjenih priporočil, predložiti do 30. septembra. Vlada je tako ministrstvoma za javno upravo in za pravosodje naložila, da proučita še neizpolnjena ali delno izpolnjena priporočila in najkasneje do 30. junija pripravita poročilo.

Decembra 2014 je sicer Greco v poročilu ugotavljal, da je Slovenija zadovoljivo upoštevala ali obravnavala samo dve od 19 priporočil.