c S

Bruselj znova poziva k solidarnosti v begunski krizi, sicer napoveduje ukrepanje

09.02.2017 08:17 Bruselj, 08. februarja (STA) - Evropska komisija je danes znova pozvala k solidarnosti članic pri soočanju z begunsko krizo, saj poročilo o izvajanju načrta za premeščanje beguncev znotraj unije v pomoč Italiji in Grčiji ni zadovoljivo. Če do naslednjega poročila v marcu ne bo bistvenega napredka, bo komisija premislila o ukrepanju proti kršiteljicam dogovorov.

Članice unije so se poleti in jeseni 2015 zavezale, da bodo v dveh letih iz Grčije in Italije ter morebitnih ostalih članic pod velikimi migracijskimi pritiski v druge države unije premestile 160.000 beguncev, iz tretjih držav v unijo pa preselile še 22.500 beguncev.

Današnje, deveto poročilo o uresničevanju teh ciljev kaže, da se načrt za preselitev beguncev iz tretjih držav v unijo izvaja dobro. Članice so doslej preselile več kot 50 odstotkov predvidenega števila beguncev, skoraj 14.000 ljudi.

Pri izvajanju drugega načrta - premeščanju beguncev iz Italije in Grčije - so rezultati slabši. Kljub rekordnemu številu premeščenih oseb decembra lani so članice doslej premestile nekaj manj kot 12.000 oseb, 3200 iz Italije in okoli 8800 iz Grčije, kar pa je še daleč od cilja 160.000.

Slovenija je po podatkih komisije v okviru sheme za premeščanje beguncev sprejela 124 oseb, od tega 23 iz Italije in 101 iz Grčije.

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je danes pozval k politični volji po okrepitvi teh prizadevanj in opozoril, da solidarnost ni nekaj, kar rečeš, temveč tisto, kar dejansko storiš. Motijo se tisti, ki mislijo, da je mogoče migracijski problem rešiti zgolj na zunanji meji, je še izpostavil.

Evropska komisija lahko proti državam, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti, sproži pravni postopek, a Timmermans dvomi o smiselnosti takšnega ukrepanja, saj begunci od tega ne bodo imeli nobene kratkoročne koristi.

Komisija želi biti po Timmermansovih besedah pragmatična in najprej poskusiti prepričati s političnimi argumenti. Poziva tudi, naj članice bolj pritiskajo druga na drugo.

Če kljub temu napredka ne bo, bo ob predstavitvi desetega poročila v marcu pravi čas za premislek o drugih možnostih, torej tudi o sprožitvi pravnih postopkov proti kršiteljicam evropske zakonodaje, je danes napovedal Timmermans.