c S

Višje sodišče potrdilo 23 let zapora za Aleša Helbla

06.02.2017 09:27 Maribor, 06. februarja (STA) - Mariborsko višje sodišče je potrdilo sodbo tamkajšnjega okrožnega sodišča, ki je Alešu Helblu novembra lani prisodilo 23 let zapora za umor Darka Novaka, je danes potrdil vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa. Helbl je sicer umor priznal že na predobravnavnem naroku, vendar se je obramba pritožila na višino izrečene kazni.

Višji sodniki so v pritožbeni zadevi odločili, da je kazen za 31-letnega Mariborčana, ki je svojega 51-letnega znanca z nožem umoril v njegovem stanovanju na Teznem, primerna in je s tem postala pravnomočna.

Do tragedije je prišlo 19. avgusta lani po skupnem popivanju v stanovanju na Prvomajski ulici v Mariboru. Novaka so našli sosedje, kriminalisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da so se z njim v stanovanju družili in popivali še trije moški. Dva od njih sta odšla, med Helblom in Novakom pa se je vnel prepir, posledica katerega je bil krvavi dogodek. Čeprav je Helbl s kraja dogodka pobegnil, so ga naslednji dan prijeli.

Storilec je dejanje priznal že na predobravnavnem naroku. "Zavedam se, kaj sem naredil. Da sem odvzel življenje nekomu, pa tudi sebi, saj me bo to spremljalo do konca. Zelo mi je žal in obžalujem dejanje," je takrat dejal in upal na čim nižjo kazen. Njegov zagovornik Ivan Starčevič je namreč kot olajševalno okoliščino navedel dejstvo, da obdolženi prej še nikoli ni bil obsojen za kaznivo dejanje, pa tudi nekatere njegove osebnostne motnje.

Vendar se sodnica Andreja Lukeš za upoštevanje omilitvenih določil ni odločila in je v celoti sledila predlogu tožilstva. Kot je pojasnila, je kljub nekaterim olajševalnim okoliščinam šlo za precej kruto kaznivo dejanje, ne le za en zamah z nožem, pač pa je obdolženi svojo žrtev velikokrat zabodel, tako da je ta umrla že na kraju dogodka.

Obramba je zato vložila pritožbo na višje sodišče zaradi po njenem mnenju previsoke odrejene kazni. Starčevič je to ponovil januarja pred tričlanskim senatom višjega sodišča. Po besedah odvetnika bi sodišče pri odločitvi glede kazni moralo upoštevati, da v tem primeru ni šlo za krvoželjnost ali željo po izživljanju nad drugo osebo, ampak je tudi sodni izvedenec pri obdolženem evidentiral psihogeno amnezijo.

Tožilstvo, ki je predlagalo 23-letno zaporno kazen, je vztrajalo, da je prvostopenjsko sodišče pravilno upoštevalo tako olajševalne kot oteževalne okoliščine kakor tudi obe izvedenski mnenji. Zato je višje sodišče pozvalo, naj pritožbo obrambe zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo okrožnega sodišča. O odločitvi višjega sodišča je danes poročal Večer.