c S

Meddržavno sodišče bo obravnavalo morski spor med Somalijo in Kenijo

03.02.2017 09:34 Haag, 02. februarja (STA) - Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu se je danes razglasilo za pristojno razsojati v sporu med Somalijo in Kenijo glede meje na morju. V ozadju spora je predvsem vprašanje, kdo bo dobil suverenost nad potencialno bogatimi nahajališči nafte in plina v Indijskem oceanu.

Somalija je primer ICJ predložila leta 2014, a je Kenija temu nasprotovala. ICJ je danes odločil, da ima jurisdikcijo v primeru in bo sporočil razsodbo, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Somalija želi s tožbo proti Keniji spremeniti mejo na morju, kar bi lahko vplivalo na najmanj tri od 20 kenijskih naftnih polj v morju. Tožbo pred ICJ je sprožila, ker da so dvostranski pogovori propadli. Kenija je vztrajala, da ta pot še ni izčrpana, a je sodišče danes to stališče zavrnilo in sprejelo primer.

Somalija, ki leži severno od Kenije, želi, da bi se meja na morju nadaljevala v skladu s potekom meje na kopnem v smeri proti jugovzhodu. Kenija pa na drugi strani zagovarja, da bi meja na morju morala potekati proti vzhodu, po vzporedniku. S tem bi dobila več morja. Sporni morski trikotnik sicer obsega več kot 100.000 kvadratnih kilometrov veliko območje.