c S

V Evropskem parlamentu ostro proti kandidatu za ameriškega veleposlanika v EU

03.02.2017 08:56 Bruselj, 02. februarja (STA) - Predsedniki vodilnih treh političnih skupin v Evropskem parlamentu so danes pozvali, da bi morala Evropska unija zavrniti verjetnega kandidata za prihodnjega ameriškega veleposlanika v EU Teda Mallocha, ker je izražal izrazito protievropska stališča. Razglasiti bi ga morali za nezaželeno osebo, so pozvali.

Predsednika največje Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber in liberalcev (Alde) Guy Verhofstad sta k temu pozvala v skupnem pismu, svojega pa je v imenu skupine socialistov in demokratov (S&D) poslal tudi Gianni Pittela. Weber in Verhofstad sta poziv naslovila na predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, Pittela pa še na visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini.

Vsi trije voditelji največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu so opozorili, da je Mulloch, ki ga je kot bodočega veleposlanika v EU napovedal novi ameriški predsednik Donald Trump, pred dnevi zagovarjal razpad unije in napovedal, "da jo bo ukrotil, kot je zrušil Sovjetsko zvezo". Napovedal je tudi propad skupne valute v prihodnjih nekaj mesecih.

"Te izjave kažejo jasno sovražnost Mallocha ne le do EU, ampak tudi do naših skupnih vrednot in načel. Trdno verjamemo, da bi ignoriranje tovrstnih nesprejemljivih stališč spodkopalo naše prihodnje odnose z ameriško administracijo in bi lahko prispevalo k širjenju populizma in evroskepticizma v Evropi," je zapisal Pittela.

V tem pismu je v imenu S&D, druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu, še pozval, da bi bilo treba Mallocha razglasiti za "persono non grata", nezaželeno osebo, ne pa ga sprejeti kot uradnega predstavnika v EU.

Podobno ogorčena sta tudi Weber in Verhofstad, ki sta opozorila, da bi Mallochovo imenovanje za uradnega predstavnika ZDA "lahko resno ogrozilo čezatlantsko zavezništvo, ki je v zadnjih 70 letih pomembno prispevalo k miru, stabilnosti in blaginji na kontinentu". Pozvala sta, da se ne sprejme akreditivov Mallocha, če bo predlagan kot veleposlanik ZDA pri EU.