c S

Novela energetskega zakona v javni obravnavi

03.02.2017 08:52 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog sprememb in dopolnitev energetskega zakona, ki bo posredovan v proceduro sprejema po skrajšanem postopku. Tako je skrajšana tudi javna obravnava; pripombe bodo na ministrstvu sprejemali do 7. februarja.

Razlogi za novelo so predvsem v obstoječi neskladnosti s predpisi EU ter odločbo ustavnega sodišča. Z njo pa se urejajo še manjše spremembe, ki so vezane na prednostno dispečiranje in določitev pravnih podlag za bolj jasne določitve obveznosti za posamezne udeležence na energetskem trgu ter na odprave nekaterih nedoslednosti.

Ker gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve, bodo predlog zakona obravnavali po skrajšanem postopku. Zainteresirana javnost lahko morebitne pripombe na predlog zakona v času javne obravnave pošlje na predpisanem obrazcu na elektronski naslov naslov gp.mzi@gov.si, in sicer najkasneje do 7. februarja, so sporočili z ministrstva.

Z novelo se med drugim uvaja določilo, da lahko vlada ob sprejemu letne bilance zaradi zagotavljanja zanesljive oskrbe z električno energijo v državi določi obvezno količino primerne energije iz domačega vira. Ta ne sme preseči 15 odstotkov skupne primarne energije, ki bo potrebna za proizvodnjo električne energije, porabljene v državi.

Vlada lahko z odločbo naloži izvajanje storitve splošnega gospodarskega pomena proizvajalcem, ki lahko proizvedejo elektriko iz izbranega primarnega vira z najvišjim izkoristkom in z najnižjimi stroški na enoto proizvedene elektrike ob upoštevanju tehnoloških karakteristik razpoložljivih proizvodnih enot.

Novela med drugim prinaša tudi natančnejšo definicijo učinkovitega daljinskega ogrevanja in hlajenja. Spreminjajo se določila glede izplačevanja podpor v obliki zagotovljenega odkupa za male elektrarne, ki koristijo obnovljive vire energije. Spreminja se tudi način določanja cene energije, ki je pomembna za dodelitev podpore.